Prodanović: Više nego ikad potrebni dijalog i kompromis

90
Foto: Anadolija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da traženje krivice na samo jednoj strani znači dodatno usložnjavanje situacije u BiH i jačanje još većeg otpora prema institucijama EU, te naglasio da je više nego ikada potreban dijalog i kompromis radi pronalaženja zajedničkih rješenja.

Prema njegovim riječima, da su evropski parlamentarci utrošili energiju da saslušaju sve strane u BiH, umjesto što su tražili odgovornost i krivicu samo na jednoj strani, znatno bi se doprinijelo rješavanju krize u BiH koja je vjerovatno najteža od Dejtona do danas.

– Smatram da bi bilo daleko bolje da su učestvovali u medijaciji za usvajanje nekih važnih zakona na evropskom putu BiH, mislim da bismo lakše do toga došli i politička situacija ne bi bila ovakva – rekao je Prodanović Srni.

On je istakao da rješenje nije optuživanje samo jedne strane, odnosno Republike Srpske i političara iz Srpske u institucijama BiH, navodeći da se na taj način neće stabilizovati ukupna politička situacija i odnosi u BiH.

Prodanović je rekao da je, bez obzira na to kako se ponašali evropski partneri ili drugi sagovornici, jedino rješenje za BiH je zajednički, kompromisom doći do rješenja prihvatljivog za sve, a ne optuživanjem samo jedne strane, u ovom slučaju političara iz Republike Srpske.

– Nadam se da Savjet EU neće postupiti prema rezoluciji Evropskog parlamenta, već da će napraviti operativni plan kojim bi se stabilizovala teška politička situacija u BiH – naveo je Prodanović.

Komentarišući izjavu američkog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se SAD bore da situacija u BiH bude bolja i da se Srbi vrate u institucije, a da, dok se to ne desi, rade sa opozicijom i na tome da onemoguće srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Prodanović je rekao da je legitimno pravo međunarodnih predstavnika da komuniciraju sa svima, ali da nije dobro da to čine radi sankcija vlastima Republike Srpske.

– Takvim potezima dodatno se komplikuje politička situacija i jačaju političke stranke koje su zagovornici korištenja ustavnih prava Republike Srpske u skladu sa Dejtonom i ustavnom pozicijom Srpske – naglasio je Prodanović.