Proslavljen Sveti car Uroš – ktitorska slava Manastira Sase

81
Foto: SRNA

Manastir Sase proslavio je danas ktitorsku slavu Svetog cara Uroša srpskog, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je ovom prilikom pozvao srpski narod na molitvu Bogu.

Mitropolit je istakao da se iskrenom molitvom, vjerom i duhom mogu prevladati sve teškoće, posebno ako se to obavlja u crkvama i manastirima.

On je bratstvu Manastira Svete Trojice i vjernicima častitao slavu, a posebno je zahvalio hodočasnicima koji su prepješačili 15 kilometara po ružnom vremenu da bi prisustvovali liturgiji i svetom pričešću.

Hodočasnici su jutros krenuli pješice iz Srebrenice i Bratunca do ovog, 15 kilometara udaljenog, srednjovjekovnog manastira.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je i vlastima za asfaltiranje puta do manastira, čime je olakšan pristup ovoj bogomolji.

On je proglasio dobrotvorima i uručio povelje Vladi Republike Srpske i kabinetu načelnika opštine Srebrenica za doprinos uređenju i asfaltiranju puta, a Srebrni orden sveštenomučenika Petra, mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog dodijelio je igumanu Metodiju i načelniku opštine Mladenu Grujičiću.

Foto: SRNA

Kao i prethodnih godina, i jutros su dvije grupe sa po nekoliko desetina hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca krenule na krsni hod ili pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama.

Broj učesnika bio je nešto manji nego ranijih godina jer je radni dan, ali i zbog poštovanja mjera zaštite od virusa korona.

Nakon kratke molitve, jedna grupa hodočasnika sa srpskom zastavom krenula je, predvođena protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem i članovima Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Sveti despot Stefan Lazarević“, ispred srebreničkog Hrama Svetog arhangela Mihaila na pokloničko pješačenje do manastira u Sasama.

Hodočasnici su na svom putu odali počast i prislužili svijeće za pokoj duša na srpskom groblju u selu Zalazje kod spomen-kosturnice i spomenika ubijenim Srbima iz ovog kraja u Drugom svjetskom ratu i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Druga kolona hodočasnika krenula je iz porte bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice i prošla kroz sela Pobrđe, Voljevica, Bjelovac i Biljača. U Biljači su prislužili svijeće i odali počast grupi srpskih boraca koji su poginuli na tom mjestu.

Kod rudnika olova i cinka u Sasama sastale su se kolone hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca zajedno prepješačivši preostala dva kilometra do manastira.

Organizatori pokloničkog pješačenja do manastira u Sasama su Srpska pravoslavna opština Srebrenica i Svetosavska omladinska zajednica Bratunac.

Nakon Svete liturgije, obavljeno je lomljenje slavskog kolača uz slavski obred, a pripremljenoj trpezi ljubavi prisustvovao je veliki broj vjernika.

Foto: SRNA

Manastir Sase sagrađen je 1242. godine, zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića čije su mošti i krst dugo čuvani u ovom hramu. Kao i najveći broj srpskih manastira, i on je kroz istoriju više puta skrnavljen, pustošen i obnavljan. Tako je bilo i u posljednjem ratu.

Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh (imanje) manastira u Hilandaru i uvijek je bio duhovno središte srpskog naroda ovog kraja, čak i kada je bio porušen.

Tokom 1989. godine obnovljena je manastirska crkva, koja je zadržala autentični izgled i manastir u Sasama proslavio je jedinstven jubilej – 750 godina postojanja.

Ponovo je obnovljen poslije posljednjeg rata. Uređen je prostor oko hrama i uz blagoslov tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija izgrađeni su manastirski konaci i predstavlja impozantan kompleks u jedinstvenom prirodnom ambijentu, gdje rado dolaze vjernici iz raznih krajeva Srpske, Srbije i inostranstva, posebno iz pravoslavnih zemalja. Osveštan je 18. septembra 2010. godine.

Foto: SRNA