Protesti u Srbiji peto veče zaredom

16
Foto: Nova.rs

U centru Beograda i večeras su se, peto veče zaredom, građani okupili na protestu. Okupljanja i u drugim gradovima u Srbiji.

Plato ispred Narodne Skupštine počeo je značajnije da se popunjava poslije 20 časova. Bile su prisutne različite grupacije sa različitim zahtjevima, javlja izveštač RTS-a.

Ono što je zajedničko svima je da su nezadovoljni aktuelnom vlašću i da traže ostavke.

Manji incident se dogodio pred kraj protesta kada su okupljeni demonstranti počeli sa provokacijama policije. Ka njima su bacali limenke i flaše, poletjela je i jedna baklja. Pokriveni kapuljačama, nekoliko njih je pozvalo ostale ljude da pođu za njima. Policija ih je rasterala ka Pionirskom parku. Nekoliko demonstranata je uhapšeno i policija ih je zadržala u holu Skupštine.

Foto: Nova.rs

Ekipa RTS-a je vidjela ranije da je policija u civilu privela jednog mladića i odvela ga u pravcu Kosovske ulice.

Nekoliko demonstranata je prilazilo stepeništu Skupštine Srbije, gdje su palili sveće za “Džoa bageristu”, koji je danas preminuo.

Foto: Nova.rs

Osim u Beogradu, protesti i u drugim gradovima Srbije.

U Kruševcu su se demonstranti odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža. Okupili su se u centru grada, kod spomenika Kosovskim junacima. Prije protestne šetnje održali su minut ćutanja Džou bageristi.

Građani su se okupili i u Novom Sadu. Krenuli su u protestnu šetnju i blokirali su most Duga na petnaestak minuta.

Protestna šetnja i u Nišu. Građani su pozvani da ne napadaju policiju.

U Čačku je na protestu postavljena kutija za skupljanje pomoći za bolnicu u tom gradu. Grupa ljudi okupila se i u centru Leskovca.

Inače, sinoćno okupljanje u Beogradu pretvorilo se u nerede kada je grupa demonstranata ispred Skupštine Srbije bacala kamenice, baklje i petarde. Policija ih je nekoliko puta potiskivala.

Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsjednika Vučića i najave uvođenja policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u srijedu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

Za razliku od nereda u utorak i srijedu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.