Pucar: Tužilaštvo da dokaže da Šmit ima saglasnost Savjeta bezbjednosti

6
Foto: SRNA

Tužilaštvo BiH ima obavezu da dokaže da Kristijan Šmit ima odluku Savjeta bezbjednosti UN i da pokaže kojom je rezolucijom potvrđeno njegovo imenovanje, rekao je advokat Miljkan Pucar nakon što je danas u Sudu BiH pročitana optužnica kojom se vršilac dužnosti dirktora „Službenog glasnika“ Republike Srpske tereti za nepoštovanje Šmitovih odluka.

Pucar je novinarima nakon ročišta istakao da je odbrana u uvodnim riječima tražila da se i iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega i kako je imenovan Savjet za sprovođenje mira (PIK) i ko mu je od potpisnica Dejtonskog sporazuma dao ovlaštenja.

– Gdje u Ustavu BiH piše da neko, osim Parlamentarne skupštine BiH, može da donosi zakone – upitao je Pucar.

Pucar je istakao da je Tužilaštvo u potrebi to da dokaže, a ne da dovodi inspektore Agencije za istrage i zaštitu BiH koji su dobrovoljno predali svu dokumentaciju.

– „Službeni glasnik“, kao institucija, ništa ne krije i nema potrebe da se ti ljudi dovode na sud i maltretiraju – istakao je Pucar.

On je ponovio da je ovaj proces napad na ustavni poredak BiH, jer onaj ko ne želi da prihvati Ustav BiH, radi protiv njega i čini krivično djelo.

– Kristijan Šmit je stranac u ovoj zemlji i po tom osnovu ne može da odgovara ovdje, ali mogu oni koji su potpisali ovu optužnicu i rade na njoj – naveo je Pucar.

Pucar je izrazio uvjerenje da će postupak protiv Lukića ponovo biti spojen sa postupkom koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Postupak protiv Lukića odvojen je od postupka koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Dodika na ročištu 17. januara.