Pupovac: Učiniću sve da se zabrani ustaški pozdrav „Za dom spremni“

18
Milorad Pupovac
Foto: Direktno.hr

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac poručio je da će učiniti sve da se zabrane ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i ustaško znamenje.

Pupovac je na obilježavanju Dana ustanka u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu u Srbu rekao da je potrebno da taj pozdrav prestane biti pravo građanstva i pravo javnosti u Hrvatskoj i da se to može riješiti na više načina, a jedan od njih je i organizovanje ovakvih skupova.

On je rekao da je policija u Srbu nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare SNV-a napravila važan korak i uklonila problematične ljude iz Srba.

– Uz ovako jake policijske snage, uz višednevne provokacije, višednevna ometanja i zastrašivanja, višednevno puštanje muzike, pozdravljanja sa „Za dom spremni“, snimanja ljudi i mladića koje privodi policija i nakon toga huškanja na njih preko društvenih mreža, to je stvar koja je nedopustiva – poručio je Pupovac.

Pupovac je istakao da oni koji dolaze da bi zastrašivali i produbljivali osjećaj nesigurnosti i straha među Srbima u Srbu, u Lici i široj Hrvatskoj sasvim sigurno rade protiv slobode i osjećaja slobodnog izjašnjavanja, prenose hrvatski mediji.

– Kroz kraće vrijeme bićete upoznati s time kako ćemo mi doprinositi tome da popis stanovništva bude povod da se svako u ovoj zemlji osjeća slobodan, rasterećen osjećaja straha i mržnje i netolerancije – rekao je Pupovac.

On smatra da nedostaje javna svijest o tome zašto je neophodno da se u hrvatskom društvu probudi osjećaj stida kod onih koji u ustaštvu vide uzor i koji u NDH vide ozbiljan državni projekt.