Putin i Merkelova razgovarali o Nagorno-Karabahu i Donbasu

15
Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu, ruski lider je informisao o aktivnostima mirovnjaka i naporima da se okončaju borbena dejstva, saopštila je pres-služba Kremlja.

– Detaljno je razgovarano o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin informisao je o naporima na posredovanju preduzetim za okončanje borbenih dejstava, kao i aktivnostima ruskih mirovnih snaga raspoređenih na zahtjev Bakua i Jerevana duž kontakt linije i Lačinskog koridora – navodi se u saopštenju.

Osim toga, naglašeno je da dosljedna realizacija sporazuma zabilježenih u izjavi predsednika Azerbejdžana i Rusije i premijera Jermenije od 9. novembra, doprinosi opštoj stabilizaciji situacije u regionu.

Lideri Rusije i Nemačke izrazili su spremnost za dalju saradnju u okviru Minske grupe OEBS-a.

Putin i Merkelova su tokom telefonskog razgovora izrazili zadovoljstvo poštovanjem primirja u Donbasu koje je potpisano u julu u okviru kontakt grupe.

Osim toga, ponovo je konstatovano da ne postoji alternativa Minskim sporazumima i značaj toga da Kijev ispuni obaveze koje je preuzeo na sebe.

Takođe je izražena zabrinutost zbog nedostatka napretka u realizaciji političkih aspekata Minskih sporazuma iz 2015. godine, kao i zbog odluka „normandijske četvorke“ usvojenih prije godinu dana na samitu u Parizu.

U saopštenju se dodaje da su se Putin i Merkelova dogovorili da nastave rad u “normandijskom formatu“, uključujući i preko političkih savjetnika lidera Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine.