Putin: NATO vježbe u Mediteranu opasan izazov

13
Foto: Kremlin.ru

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su vježbe NATO saveza u blizini granica Rusije opasan izazov jer blok koristi strateške vazduhoplovne snage.

– Naše Ministarstvo odbrane je predložilo da održi neplanirane vježbe u istom području, ali vjerujem da to nije prikladno i da nema potrebe da situacija u tom području dodatno eskalira – rekao je ruski predsjednik.

NATO je pojačao aktivnosti širom Mediterana. Više aviona se približilo granicama Rusije, a brodovi izvode manevre u Crnom moru, prenio je „Sputnjik“.

Putin je odbacio navode da Rusija planira invaziju na Ukrajinu i dodao da je to čisto uznemiravanje.

Moskva je više puta osudila aktivnosti Alijanse u Crnom moru kao provokacije radi podsticanja tenzija i kao odraz politike ograničavanja uticaja Rusije.

Komentarišući migrantsku krizu na granici Bjelorusije i Poljske, Putin je još jednom naglasio da Moskva nema nikakve veze sa tom situacijom.

– Svi pokušavaju da nam nametu odgovornost iz raznih razloga i potpuno neosnovano – rekao je Putin i dodao da ruski avio-prevoznici ne transportuju migrante koji su sada na poljsko-bjeloruskoj granici.