Putin: Pobjeda nad fašizmom je odredila budućnost planete

29
Foto: Kremlin.ru

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da je pobjeda na fašizmom odredila budućnost planete i ostala u istoriji najznačajnija po moralnoj i duhovnoj visini.

Putin je sa Crvenog trga u Moskvi, gdje se održava Parada povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom, rekao da svi danas treba da znaju šta znače prijateljstvo i međunarodni odnosi, te da je sistem međunarodne bezbjednosti neophodan.

– Samo zajedno možemo da zaštitimo svijet – rekao je Putin, pozdravljajući predstavnike 13 zemalja saveznika SSSR iz Drugog svjetskog rata, među kojima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je uputio poseban pozdrav veteranima koji su iznijeli pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

– Veterani žive svuda. Taj podvig pripada čitavom čovječanstvu. Hvala vam dragi veterani. Sjećanje na vašu žrtvu nikada neće izblijediti. To je naš dug – poručio je Putin, praćen povicima „ura“ vojnika učesnika parade, među kojima su gardisti Srbije.

Foto: Kremlin.ru

On je naglasio da je današnja Parada „u čast svete pravde i u čast pobjede“ i podsjetio da je na današnji dan tačno prije 75 godina na istom mjestu održana legendarna parada pobjede kao „trijumf pobjede dobra nad zlom, života na smrću“.

– U ime svih branilaca otadžbine nošene su zastave. Na Crvenom trgu prošli su pobjednici, u maršu su svi koji nisu štedjeli sebe. Milioni vojnika ostali su zauvijek na poljima. Poklanjamo se u sjećanju na stradale, na žrtve svih očeva, majki, djedova. Borili su se prema zakonu hrabrosti i spasili Evropu – rekao je Putin.

On je naglasio da je nemoguće zamisliti šta bi bilo sa Evropom da nije bilo Crvene armije, podsjetivši da je 80 odsto ukupne sile bile usmjereno na Sovjetsku armiju.

Foto: Kremlin.ru

Putin je istakao da je sovjetski narod okončao stravični Holokaust i spasio svijet od fašizma.

– Uvijek ćemo pamtiti da je sovjetski narod pobijedio nacizam – rekao je ruski predsjednik u obraćanju na Paradi pobjede na Crvenom trgu u Moskvi.

On je istakao da je slovenski narod podnio osnovni teret borbe nad nacizmom.

– Upravo je naš narod uspio da savlada to strašno, fatalno zlo – rekao je Putin.

Foto: Kremlin.ru

On je konstatovao da je ruski narod do pobjede prošao put ispunjen žrtvama.

– Naša obaveza je da tu istinu čuvamo i predamo našoj djeci, unucima i praunucima. Današnja parada je u znak svete istine, pokoljenja pobjednika – poručio je Putin.

Predsjednik Rusije je istakao da se danas obilježeva najgrandioznija pobjeda.

– Danas se klanjamo uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na sinove, kćeri, očeve, majke, muževe, žene, braću, sestre, drugove iz puka, rodbinu i prijatelj. Tugujemo za veteranima koji su nas već napustili. Proglašavam minut ćutanja – rekao je Putin, nakon čega je uslijedio minut tišine.

Foto: Kremlin.ru

Među svjetskim zvaničnicima koje je lično na Crvenom trgu uoči parade dočekao predsjednik Rusije Vladimir Putin je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon Parade putin će upriličiti zajednički prijem za lidere zemalja koji su danas u Moskvi.