Putin sa Lukašenkom: Industrijska saradnja važnija od finansijske podrške

10
Foto: kremlin.ru

Saradnja Rusije i Bjelorusije u industriji važnija je od direktne finansijske podrške Moskve Minsku, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je na sastanku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju posebno istakao značaj zajedničkog rada u realnom sektoru ekonomije.

Prema riječima ruskog lidera, instrumenti interakcije između Rusije i Ukrajine su uspostavljeni i dobro funkcionišu.

Putin je naglasio da nije prošao niti jedan dan bez zajedničkog rada dvije strane na pronalaženju rješenja za razne probleme.

On je istakao da je održan nivo strateške saradnje i partnerstva Rusije i Bjelorusije, te da je Moskva i dalje najveći trgovinski i ekonomski partner Minska i najveći ulagač u bjelorusku ekonomiju, javio je TASS.

Putin je napomenuo da je nivo humanitarnih veza Rusije i Bjelorusije na vrlo visokom nivou, te pohvalio saradnju na regionalnom nivou.

Lukašenko je izjavio da postoji još šest ili sedam planova na kojima treba još da se radi, od ukupno 33 zajednička plana.

On je zahvalio Putinu na pomoći koju je pružio bjeloruskoj ekonomiji, uz napomenu da podrška Rusije nije uzaludna i da „novac nije protraćen“.

Bjeloruski lider podsjetio je da Bjelorusija od Rusije kupuje veliku količinu sirovina, te da obim trgovine stalno raste.

Prema riječima Lukašenka, ukoliko Moskva i Minsk sprovedu sve planirane projekte, izvoz iz Rusije u Bjelorusiju će značajno porasti.