Račić: Pregovaramo o novim avio-linijama

16
Foto: SRNA

U pregovorima smo za uspostavljanje novih avio-linija atraktivnih za naše građane, rekao je za „Nezavisne novine“ Milan Račić, direktor „Aerodroma Republike Srpske“.

On ističe da nakon višemjesečne pauze, avioni ponovo lete sa banjalučkog aerodroma i da je popunjenost aviona zadovoljavajuća.

– Nakon pauze od četiri mjeseca sa našeg aerodroma ponovo saobraćaju „Air Serbia“ Beograd – Banjaluka – Beograd dva puta sedmično, „Rajaner“ Brisel – Banjaluka – Brisel i Memingen – Banjaluka – Memingen po dva puta sedmično te čarter letovi agencije „Kontiki travel“ Antalija – Banjaluka – Antalija. S obzirom na ograničenja u putovanjima prouzrokovana pandemijom virusa korona na svjetskom i evropskom nivou, popunjenost aviona je zadovoljavajuća – kaže Račić.

Osvrćući se na najave da bi uskoro mogli početi letovi prema ostalim destinacijama prema kojima se letjelo prije pandemije, Račić kaže da odluke o destinacijama na koje će ponovo letjeti avio-kompanije donose u skladu sa sopstvenim procjenama, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Foto: SRNA

Račić dodaje da su u toku pregovori za uspostavljanje novih avio-linija atraktivnih za naše građane, ali da ne može otkriti detalje.

– Svakako ćemo obavijestiti naše sugrađane kada za to dođe vrijeme – naglasio je Račić.

On je naglasio da Aerodrom Banjaluka poštuje sva pravila i preporuke nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja kovida-19 u cilju zaštite zaposlenih i putnika. U terminalnu zgradu dozvoljen je ulazak samo putnicima koji su dužni uraditi dezinfekciju, obavezno je korištenje zaštitnih maski te držanje fizičke distance.

Postoji potreba za aerodromom u Trebinju

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju, Račić kaže da taj aerodrom ima svoju osnovanost i da postoji potreba za njim, jer Hercegovina i region raspolažu potencijalom za povezivanje vazdušnim saobraćajem, te da se sprovode aktivnosti na izradi planske dokumentacije te proračuni za dvije moguće lokacije u vezi sa kapacitetom budućeg aerodroma i procedure prilaza.

– Razvoj saobraćajne infrastrukture uvijek je pozitivno uticao na privredni rast, zapošljavanje i društveni razvoj, a izgradnjom aerodroma Trebinje i otpočinjanjem saobraćaja u budućnosti snažnije će se razviti, između ostalih, i turistički potencijal – rekao je Račić.