Radanović: Bošnjaci diriguju krizu da istisnu Srbe i otmu im imanja u Federaciji BiH

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Migranstku krizu u BiH kontroliše bošnjačka politička elita kako bi otjerali Srbe povratnike i uzurpirali srpska imanja u Federaciji BiH, upozorio je danas predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

– Guraju migrante na Srbe povratnike da otmu njihovu imovinu i etnički očiste entitetsku granicu, dok međunarodna zajednica na to ćuti, a ne bi ćutali da Srbi guraju neke problematične osobe prema bošnjačkim povratnicima – ocijenio je Radanović na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje, a vlast na nivou BiH da preuzme kontrolu nad migrantskom krizom, obezbijedi migrantske centre i kontrolu kretanja lica u njima, da radi na vraćanju migranata u zemlje porijekla, naročito u Pakistan, te da spriječi ugrožavanje života i prava malobrojnih srpskih povratnika u FBiH.

– Policija Unsko-sanskog kantona šalje migrante u srpska sela, nazivajući ničijom zemljom srpska imanja uz entitetsku liniju, sada ih je već skoro 3.000 i bezbjednosna su i zdravstvena prijetnja djeci, ženama i starcima koji već teško preživljavaju samo od svog rada i bez podrške federalne vlasti sa bilo kog nivoa – rekao je Radanović.

On je dodao da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić treba da podnese ostavku, ako nije u stanju da obavlja svoj posao, uz ocjenu da je napravio mnogo zla od kad je na ovoj funkciji.

Prema riječima Radanovića, dirigovana migrantska kriza sada direktno ugrožava opstanak i prava 8.000 Srba povratnika u FBiH.

Uoči lokalnih izbora u BiH, on je pozvao sve Srbe porijeklom sa prostora FBiH, raseljene u Srbiji i širom svijeta, da iskoriste biračko pravo i glasaju za bilo koju srpsku stranku u FBiH.

O problemima srpskih povratnika u FBiH govorio je i Damir Ivetić, predsjednik Srpskog udruženja Posavskog kantona, navodeći da 850 Srba u tri lokalne zajednice – Odžak, Orašje i Domaljevac/Šamac preživljava od poljoprivrede, da nisu konstitutivni, nemaju zaposlenja, ni škole za svoju djecu u povratničkom selu u kojem bar ima devet đaka.

On je pozvao vlade Republike Srpske i Srbije da pomognu malobrojno i obespravljeno srpsko stanovništvo u ovom dijelu FBiH, gdje je prije rata živjelo 6.500 Srba.

Ivetić je rekao da se nada promjeni na lokalnim izborima, za koje su prijavljene i srpske liste u opštinama Odžak i Domaljevac/Šamac.