Radanović: Glamoč je crna tačka na mapama ljudskih prava

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je Srni da je Glamoč crna tačka na svim mapama ljudskih prava jer su srpska djeca uskraćena za izučavanje maternjeg jezika, te pozvao kantonalne vlasti da se hitno uključe u rješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

– Glamoč je najbolji pokazatelj odnosa prema Srbima u FBiH. 27 godina poslije rata djeca srpske nacionalnosti ne izučavaju svoj maternji jezik, što je poražavajuće – ocijenio je Radanović.

Prema njegovim riječima Glamoč je primjer kako se ne poštuje Ustav, konstitutivnost, niti bilo koja druga prava koja su Srbima zagarantovana.

– Glamoč je crna tačka na svim mapama ljudskih prava. Srpskoj djeci je uskraćeno učenje srpskog jezika i ćirilice. Nažalost, česta pojava je da upravo srpska djeca zbog takvih stvari kada odlaze u Republiku Srpsku na dalje školovanje ne znaju svoj jezik – kaže Radanović.

Radanović ističe da se pomenuti problem pod hitno treba riješiti.

– Potrebno je izmijeniti pojedine propise na nivou kantona, ali i u školi u Glamoču kako bi se taj problem riješio – istakao je Radanović.

On je uputio apel vlastima u Livanjskom kantonu da se uključe u rješavanje ovog dugogodišnjeg problema, jer su, kako kaže, prekršena sva moguća prava.

U Glamoču je prije rata živjelo 12.500 stanovnika, od kojih 10.000 Srba.

Prema posljednjem popisu, ova opština ima 4.200 stanovnika, od kojih 2.500 Srba.