Radanović: Paljenje kuće – ustaljena praksa tjeranja povratnika

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da paljenje kuće srpskom povratniku u Busovaču Savi Bilanoviću predstavlja ustaljenu bošnjačku praksu kako bi Srbi bili otjerani i napustili svoju imovinu i imanja.

– Takvih slučajeva imamo i u Bugojnu, Donjem Vakufu – gdje god se Srbi žele vratiti. Prvo na suptilne načine pokušavaju da ih otjeraju, a kad vide da su kao Bilanović uporni u želji da ostanu, preduzimaju radikalne metode, kao što su ovom čovjeku zapalili kuću – rekao je Radanović Srni.

Prema njegovim riječima, ovakvi slučajevi posebno su prisutni u seoskim područjima, jer Bošnjaci žele da koriste njihove objekte, njive, livade i šume, smatrajući to svojim.

– Naš najveći napor je da Srbi sve svoje nekretnine prijave kako bi zaštitili svoje pravo nad njima – istakao je Radanović.

On je pozvao sve institucije Republike Srpske, kao i Srbije, te privrednike i ljude dobre volje da pomognu Bilanoviću da obnovi kuću i ostane na imanju na kojem se već 20 godina bori za ostanak.

– U suprotnom smo izgubili bitku, ne samo za jednog čovjeka, već i druge Srbe koji su se vratili ili žele da se vrate, bitku za srpsku imovinu u FBiH – poručio je Radanović.

On je dodao da nema potrebe da traži pomoć od federalnih niti kantonalnih vlasti, jer ne pokazuju želju da srpski povratnici ostanu.

Savi Bilanoviću, koji se na imanje u Busovači vratio 2000. godine, u subotu je zapaljena i izgorjela kuća, a prvu noć je proveo napolju.

Bilanović je za „Glas Srpske“ rekao da su mu prije toga paljeni šuma, drva, ubijane ovce, te da je bilo i upada u kuću i drugih problema, što je prijavljivao nadležnima, koji ništa po tom pitanju nisu uradili.

Navodeći da sa Hrvatima nije imao problema, Bilanović smatra da je razlog napada Bošnjaka želja da dobiju njegove njive.