Radmanović: Najveća odgovornost na SDA što nije bilo dogovora o ključnim pitanjima

21
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Najača bošnjačka stranka SDA snosi najveći dio odgovornosti što u prethodne četiri godine nije bilo moguće postići dogovor o ključnim pitanjima na niovu BiH, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

– Kadrovi SDA su služili partijskim, a ne interesima BiH u koju se toliko zaklinju. Istovremeno, iako su stalno opstruisali sve što je moglo da dovede do dogovora, krivca su tražili isključivo u Republici Srpskoj – istakao je Radmanović za Srnu.

On je naglasio da takva politika, ako bude nastavljena, ne vodi nikuda.

– Ovih dana čak je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tokom posjeta zemljama regiona naglašavao potrebu da se mi u BiH dogovaramo, bez intervencija stranaca. To je pravi put, ali i jasna poruka upravo sarajevskim političarima – naglasio je Radmanović.

On je dodao da je potrebno da se u BiH svi dogovaraju o temama o kojima postoji saglasnost, a ne da pojedine partije, pretežno one iz Sarajeva, stalno na dnevni red nameću teme oko kojih nema konsenzusa.

– Takvom praksom stvara se ambijent u kojem ne možemo da se dogovorimo ni oko stvari o kojima postoji načelna saglasnost. Naredni saziv Predstavničkog doma na dnevnom redu imaće ozbiljne izazove, od promjena Izbornog zakona BiH, pa sve do ispunjavanja uslova koje na evropskom putu traži Brisel – rekao je Radmanović.

Radmanović se nada da će u naredni saziv Predstavničkog doma biti izabrani poslanici iz sva tri konstitutivna naroda koji će biti spremni za dogovor jer je upravo dogovor ono na čemu jedino može da počiva BiH.

On je upozorio da neće biti moguće napraviti iskorak ako se u te procese uđe sa atmosferom kakva je vladala u prethodne četiri godine kada je većina iz samo jednog naroda, gotovo od tačke do tačke, neprincipijelno birala sebi partnere među Srbima i Hrvatima.