Radojičić: Cilj Povelje – ojačati saradnju Beograda i Banjaluke u svim oblastima

19
Foto: Igor Radojičić/Facebook

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je cilj danas potpisane Povelje o bratimljenju Banjaluke i Beograda da saradnja dva grada bude što jača u svim oblastima, a posebno je izdvojio ekonomske aspekte i otvaranje novih radnih mjesta u Republici Srpskoj.

– Naš cilj je da budemo ekonomski što jači i da omogućimo nova zapošljavanja, posebno mladih – rekao je Radojičić novinarima u Beogradu nakon što je potpisao Povelju sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem.

Foto: beograd.rs

On je ukazao na značaj privlačenja novih investicija u Banjaluku i Republiku Srpsku.

– Oni koji su investirali i razvili posao u Beogradu treba da pogledaju i u Banjaluku i u Republiku Srpsku – rekao je Radojičić.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Podsjetivši da su veze Banjaluke i Beograda, ali i srpskog naroda sa obje strane Drine, jake i da se saradnja odvija u različitim oblastima, on je naglasio da se na pobratimstvo u srpskom narodu posebno pazi, te da se čuva kroz generacije.

– Kad god smo sarađivali, naš narod je napredovao, kada smo imali zađevice to je uvijek bilo u korist nekog trećeg – naglasio je Radojičić.

Foto: beograd.rs

On je naveo da su oblasti za saradnju mnogostruke – od privrede, ekonomije, kulture, ekologije, nauke, do sporta.

– Živjelo prijateljstvo Banjaluke i Beograda, živjela Republike Srpska, živjela Srbija! – poručio je Radojičić.

Foto: beograd.rs

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ukazao je da je saradnja dva grada jaka i višestruka, te naglasio da njenoj lakšoj realizaciji doprinosi saradnja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Radojičić je rekao da je Povelja o bratimljenju potpisana na opšte zadovoljstvo i u obostranom interesu, a na inicijativu Beograda.

Prema njegovim riječima, veze dva grada, od privrednih i ekonomskih, pa do drugih oblasti, uključujući i lične, su veoma razvijene.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

On je napomenuo da se danas potpisanom Poveljom otvaraju mogućnosti za dalju saradnju, te ocijenio da će, zahvaljujući tom dokumentu, biti napravljen novi iskorak u odnosima dva grada.

– Važno je da jedan narod, gde god da se nalazi bude u što boljim odnosima – rekao je Radojičić, dodajući da je bilo logično da Beograd i Banjaluka, kao dva najveća grada Srbije i Republike Srpske, potpišu i povelju o bratimljenju.

Foto: beograd.rs

Gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić i Banjaluke Igor Radojičić potpisali su danas Povelju o bratimljenju dva grada, koju su ocijenili kao istorijsku.

Potpisivanje je obavljeno u svečanoj sali beogradskog Starog dvora, gdje je sjedište gradonačelnika Beograda, a prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Goran Vesić i Srđan Amidžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i drugi zvaničnici dva grada.

Potpisivanjem Povelje, Banjaluka ulazi u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom, kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.