Radojičić potpisao memorandum sa UNDP-om kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u Banjaluci

13
Foto: Igor Radojičić/Twitter

Gradonačelnik Igor Radojičić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a Stelijana Nedera potpisali su danas memorandum o razumijevanju između Grada Banjaluka i ove organizacije, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u Banjaluci.

Ovaj projekat odnosi se na unapređenja i savremena rješenja u više oblasti – administracija, komunalni poslovi, saobraćaj, energetska efikasnost, i drugi.

– Potpisivanjem ovog višegodišnjeg memoranduma, već lansiramo prvi poziv privatnim kompanijama, fakultetima, akademskoj zajednici, nevladinim organizacijima da se tokom ovog mjeseca prijave sa svojim idejama i da predlože konkretne projekte u oblasti doprinosa “pametnim gradovima” i unapređenju usluga u gradu – kazao je Radojičić.

Grad je oblast “pametnih gradova”, kako je naglasio, postavio kao jedan od četiri strateška cilja u Strategiji razvoja grada, a koji znače modernizaciju i digitalizaciju usluga na različitim nivoima.

– Za Grad ovo će biti višestruki doprinos, prvo što ćemo dobiti priliku da u raznim oblastima izvršimo unapređenje, za same građane takođe, a predstavljaćemo i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi “pametnih gradova” – naveo je Radojičić i izrazio zahvalnost UNDP-u za finansiranje ovog projekta.

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a Stelijana Nedera kazala je da su digitalna transformacija, inovacije i ubrzavanje pozitivnih promjena – prioriteti kako u trenutnom, tako i u djelovanju te organizacije u narednih pet godina.

Prepoznajemo činjenicu da u gradovima živi sve više i više ljudi, te stoga pokušavamo fokusirati naše napore na urbani razvoj.

Gradovi moraju gledati u budućnost i razmišljati o načinima kako koristiti najbolje dostupne moderne tehnologije, jer svako želi da ima najbolje usluge prevoza, kao i najkvalitetnije javne usluge koje pružaju lokalne administracije.

– Sigurna sam da će ova inicijativa biti korisna i zanimljiva i pozvala bih sve građane, kompanije i organizacije civilnog društva da se prijave i predlože svoje ideje – zaključila je ona.

UNDP će za ovaj projekat izdvojiti 135.000 dolara, plus učešće Grada od deset odsto od ovog iznosa.

Radojičić: Stalo tržište stanova

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je evidentirano da je tržište stanova stalo i da u protekla tri do četiri mjeseca gotovo da nije bilo prodaje stambenih jedinica.

– Ova godina jeste specifična. Zabilježili smo u prethodna tri mjeseca zaustavljanje privrednih aktivnosti. Još ne vidimo veliki pad u smislu zahtjeva za dozvole i plaćanja naknade ili rente, ali je tržište sa stanovima stalo, tako da će se to u nekom odgođenom periodu sigurno osjetiti – rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je grad veoma zainteresovan da se ova aktivnost /izgradnja/ nastavi, navodeći da je građevinarstvo veoma važan izvor prihoda za grad i generalno za cijelu ekonomsku aktivnost jer ono vuče za sobom i druge usluge.

– Od 1. januara je smanjena naknada za ulaganja, odnosno u investicije u proizvodne objekte, a sada je u pripremi još jedna odluka koja treba da olakša investitorima u ovim teškim vremenima, a to je način finansijskog obezbjeđenja investicija. Do sada je to redovno bila bankarska garancija, sada ćemo, s obzirom na to da svi imaju finansijske probleme i da nije lako i dosta je skupo dobiti bankarsku garanciju, omogućiti u skladu sa zakonom i hipotekarno obezbjeđenje – kaže Radojičić.

On je dodao da je hipotekarno obezbjeđenje malo komplikovanije, ali da investitorima može olakšati ulaganje i smanjiti im troškove same investicije.

Radojičić je naglasio da su su protekle dvije godine bile rekordne u građevinarstvu.

– Mi smo sa 2016. na 2020. u Banjaluci zabilježili rast investicija u građevinarstvu sa 139 miliona na 207 miliona, znači za oko 70 miliona KM je rasla investiciona aktivnost u građevinarstvu za tri godine – naveo je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u prihodima grada to godišnje iznosi oko 15 miliona KM naknade za uređenje građevinskog zemljišta i rente bez ugovora sa investitorima koji su neutralni u smislu prihoda i rashoda.