Radojičić predstavio program: Za razvoj srednjoevropskog grada 21. vijeka

20
Foto: SRNA

Kandidat koalicije „Okupljeni za Banjaluku“ za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić istakao je da će se Banjaluka u narednom periodu razvijati kao glavni grad, regionalni centar i srednjoevropski moderni grad 21. vijeka.

Predstavljajući predizborni program pod nazivom „Banjaluka 2025 plus“, Radojičić je istakao da je program nastavak koncepta iz 2016. godine, kada je Banjaluka predstavljana kao prijateljski grad i ugodno mjsto za život.

– Uskoro ćemo dobiti znakove Banjaluke za 21. vijek, a to su veliki most u Docu, kongresno-konferencijska dvorana, preuređeni centar grada, centralno spomen-obilježje, novi naučno-tehnološki park, nova gradska zona na Laušu i cijeli set sadržaja koji zovemo zelenom Banjalukom, a koji podrazumijeva sportske i druge sadržaje – rekao je Radojičić novinarima.

Prema njegovim riječiam, svi projekti su dio strateških dokumenata koji su usvojeni ili su u fazi usvajanja, kao i urbanističkog plana koji je u izradi.

Radojičić je podsjetio da je Banjaluka u protekle četiri godine imala stabilne javne finansije, uz smanjenje javnog duga, te da je cilj da se istim i boljim tempom nastavi i u naredne četiri godine.

– Zbog pandemije virusa korona ove godine imamo pad prihoda od 15 odsto, ali iduće godine planiramo krenuti uzlaznom putanjom. Broj zaposlenih je do 2020. godine rastao za 2.500 novih zaposlenih godišnje, tako da smo prije epidemije dostigli rekordan broj od 75.000 zaposlenih – poručio je Radojičić.

On je dodao je je cilj da se u narednom četvorogodišnjem periodu nezaposlenost održi na jednocifrenom nivou, odnosno od pet do sedam odsto, po čemu bi Banjaluka bila najuspješnija ne samo u Republici Srpskoj nego u regionu.

– Naš projekat je i „Banjaluka ljudskog lica“, koji podrazumijeva programe za starije osobe, djecu, mlade, za lica sa invaliditetom, lica sa razvojnim poteškoćama… – istakao je Radojičić.

Foto: SRNA

On je ponovio da je program „Banjaluka se gradi“ prepoznatljiv koncep, kojim se ravnomjerno raazvija i gradsko jezgro i prigradska i seoska naselja.

Projekat podrazumijeva preuređenje centralnog područja grada, gradnju četiri nova mosta, kružne raskrsnice, ulaganja u objekte, srednje škole, vrtiće…

– Cilj je da se u vrtićima potpuno isprazne liste čekanja, kao i da gradimo novi srednjoškolski centar, gdje će biti barem tri ili četiri srednje škole. Nastavljamo sa novim saobraćajnicima i kružnim tokovima, vodosnabdijevanjem… – istakao je Radojičić.

On je dodao da grad 21. vijeka mora biti pametan, digitalizovan, sa aj-ti tehnologijom u svim sektorima, te posebno istakao planiranu gradnju naučno-tehnološkog parka kao ogromnog projekta koji će znači nova radna mjesta.

– Gradska uprava će ostati dostupna, efikasna, na usluzi svim građanima. Cilj je da povećamo dostupnost primarne zdravstvene zaštite, psihološke podrške građanima, stomatološke zaštite – naveo je Radojičić.

On je podsjetio da je počela gradnja socijalnih stanova, uz konstantno povećanje sredstava za socijalne programe.

– Nastaviće se ulaganje u kulturu, infarstrukturu, u projekte i ljude, da Banjaluke bude kulturni epicentar – naveo je Radojičić.

Radojičić je naglasio da je ovaj program realan i ostvariv, te da je reezultat detaljnog poznavanja stanja i potreba građana, a ne nerealnih obećanja.