Radojičić: Sprovesti preventivne mjere u vezi sa virusom korona

12
Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka danas je izdao nalog nadležnim gradskim službama i Domu zdravlja za sprovođenje niza preventivnih mjera zbog aktuelne epidemiloške situacije sa virusom korona.

– Za sada, nema razloga za uznemirnost građana, ali ima razloga da preduzmemo preventivne mjere koje možemo u ovom momentu – rekao je Radojičić nakon sjednice Štaba.

Prema podacima zdravstvenih službi, u Banjaluci nije registrovan nijedan zaraženi ovim virusom, s tim da je pod pojačanim medicinskim nadzorom 28 osoba koje su proteklih dana boravile u dijelovima Italije, u kojim je registrovana pojava virusa korona.

– Nema promjena u vezi sa radom škola, vrtića, održavanja manifestacija i takmičenja. Pratićemo dalje situaciju i preduzimaćemo mjere u nadležnosti lokalne zajednice. Republički nivo vodi cijelu aktivnost u vezi sa ovom situacijom, Grad prati izdate instrukcije i naredbe sa nivoa republičkih organa i institucija – naveo je Radojičić.

Foto: Grad Banja Luka/Facebook

Kada je riječ o pojedinim mjerama i aktivnostima, on je istakao da će se na dnevnom nivou pratiti epidemiološka situacija u gradu putem Doma zdravlja.

– Isto se odnosi i na javne ustanove, prije svega Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovne i srednje škole, te univerzitete od kojih smo zatražili promptno dostavljanje informacija kako bi se na vrijeme i po potrebi moglo reagovati – naveo je on.

Radojičić je istakao da su pojačane higijenske mjere preporuka građanima, svim ustanovama i subjektima u gradu.

– U tom smislu, naši kontrolni organi će zatražiti pojačane higijenske mjere na svim mjestima javnog okupljanja, od javnog prevoza, trgovina, kafića i restorana – naveo je Radojičić.

On je istakao da će inspekcijiski organi kontrolisati i tržište da se onemoguće špekulacije robom i cijenama.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović izjavila je da je već pripremljen operativni plan postupanja u slučaju pojave korona virusa.

Ona je pozvala sugrađane da bez prijeke potrebe ne idu kod porodičnog ljekara, te prenijela generalnu preporuku Štaba da hronični bolesnici i stariji ne odlaze na velike javne skupove.

Iz Gradske uprave navode da će biti otvoreni za javnost kojoj će staviti na uvid svaku informaciju u vezi sa epidemiološkom situacijom.