Radončić: Nakon izjave Cikotića upitna koalicija sa SDA

18
Foto: Klix.ba

Lider Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je danas da je posljednja izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića o ileglanim migrantima potvrdila razloge razlaza sa SDA i naglasio da nema potrebe objašnjavati da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima.

Radončić je napomenuo da su odnosi SBB-a sa SDA poremećeni nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara i da je to prvenstveno uradio zbog neslaganja sa načinom rješavanja migrantskog pitanja.

– SDA je počela da problematizuje i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, a vidjeli ste da je Cikotić juče uradio stvar koja je na nivou političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata seksi varijantom, što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju – rekao je Radončić na konferenciji za novinare.

Om je istakao da su ilegalni migranti, kojih u ovom trenutku ima 10.000 nepoznatog identiteta i da ih je došlo još nekoliko puta toliko, predstavljaju prvorazredni bezbjednosni problem čije je rješavanje nacionalni interes BiH.

– Cikotić je rekao da su oni došli i da treba da pomažu turizmu u BiH. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima – poručio je Radončić.

Radončić je istakao da mora početi legalna deportacija migranata, da se mora zaposliti 1.200 novih pollicajaca i poslati na istočnu granicu, te da teret migrantske krize moraju svi jednako podnijeti.

– Mi treba da napravimo šatorska naselja kao u Turskoj sa potpuno zatvorenim režimom, da nijedan ilegalni migrant ne smije da bude na ulici i maltretira naše stanovništvo i da, uz pomoć međunarodnih institucija, te šatore držimo pod kontrolom izvan gradova, a te ljude u šatorima. U pitanju su ilegalci, ljudi bez identiteta – rekao je Radončić i dodao da bi se time smanjile i međuentitetske i međubošnjačke tenzije.

Radončić je poručio da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH ni za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

– Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Ja nemam ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani – poručio je Radončić.

On je dodao da ministri SBB-a iz reda srpskog naroda „ne mogu dati ostavke jer bi ta Vlada FBiH bila neustavna, a kad se formira nova većina sav kadar SBB-a će dati ostavke“.

– U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom, razmislićemo – rekao je Radončić.

Radončić je rekao da je uputio pismo predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Nerminu Nikšiću u kome je zatražio hitno saslušanje direktora OBA zbog miješanja iz BiH u izbore u Crnoj Gori.

– Planiranim obavještajnim aktivnostima došlo je do miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore – rekao je Radončić.

On je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za to miješanje optužio obavještajne centre u Beogradu, te da je jedan portal iz Srbije objavio intervju sa Arminom Cibrom – osobom iz Sarajeva, koja je više puta procesuirana i presuđena za kriminal.

– Potpuno je jasno da postoje svi elementi miješanja odavno stvorene grupe iz Sarajeva u unutrašnje stvari Crne Gore i miješanje u tamošnji izborni proces. Armin Cibra je projekat u koji je uloženo više miliona maraka i do sada je služio samo kao paravan za onemogućavanje poštenih izbora unutar BiH, odnosno FBiH – rekao je Radončić.