Radončić pozvao Džaferovića da podnese ostavku

24
Foto: SRNA

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH pozvao je danas bosnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da podnese ostavku.

Dodao je, ako Džaferović nije u stanju da ode pred građane koji protestuju zbog ilegalnih migranata ili ako ne proglasi pakistanskog ambasadora u BiH personom non grata.

Radončić je naveo da je Džaferović, kako je kazao, nedržavnički podržao ambasadu Pakistana u BiH, koja je sistemski skrivala identitet hiljada ilegalnih migranata, i da je na taj način ohrabrio ilegalne migrante da hrle ka i u BiH, uz potpuno ignorisanje domaćih policijskih snaga.

– Nema rješavanja pitanja masovnih ilegalnih ekonomskih migracija bez promjene strateškog stava, čija je personifikacija trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović – napisao je Radončić na svom Instagram profilu.

Da je, kaže, počeo proces legalnih deportacija u skladu sa međunarodnim pravom – što je Radončić dok je bio ministar bezbjednosti BiH inicirao, situacija bi bila sigurno bolja.

Radončić je, kao ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara insistirao na legalnoj departaciji migranata, a kada je naišao na otpor u Ambasadi Pakistana, što je podržao Džafervić, podnio je ostavku.

Uz punu podršku građanima koji protestuju u Krajini, Radončić poručuje da Džaferović napokon mora mrdnuti iz Sarajeva, otići pred građane koji su u strahu od ilegalnih migranata zaključani u svojim kućama.

– Ako se boji, neka ostane u Sarajevu i, za početak, proglasi personom non-grata pakistanskog ambasadora. Time bi pokazao da shvata ozbiljnost situacije i da počinje da štiti suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i pravo građana. Ako to neće, ima i treća opcija – neka da ostavku! – istakao je Radončić.

Uvjeren je da u Predstavničkom domu PSBiH, gdje se u slučaju ostavke bira njegov nasljednik, sigurno ima sposobnijih i odgovornijih političara iz SDA, stranke iz koje dolazi Džaferović.