Radončić: Zahtjev CIK-a politički, prvo preživjeti pa onda donositi odluke

11
Foto: SRNA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić ocijenio je da je zahtjev Centralne izborne komisije BiH da se dopuni Izborni zakon BiH i odgodi raspisivanje lokalnih izbora – politički i da prvo treba preživjeti epidemiju virusa korona, a onda donositi političke odluke.

– Nama je bitka na život ili smrt narednih 60 dana, koliko građana i života da spasimo, a nakon toga ćemo odlučivati o političkim temama – rekao je Radončić novinarima u Banjaluci.

On smatra da u situaciji borbe protiv epidemije virusa korona u BiH ne treba donosti brze odluke, podsjetivši da je BiH zemlja u kojoj se svake dvije godine održavaju izbori.

– Bilo bi dobro da se izbori održavaju u martu za jedan nivo, a u septembru i oktobru za drugi nivo kao u drugim zemljama, ali o tome nema konsenzusa svih u BiH. To zahtijeva veliku političku toleranciju i dogovor, a za sada mi tog dogovora nemamo – rekao je Radončić, koji je predsjednik SBB-a.

Radončić smatra da je odluka CIK-a BiH politička.

– Stav SBB-a je uvijek bio precizan. Na prošlim izborima se dogodila brutalna izborna krađa za člana Predsjedništva BiH i za druge. CiK BiH je dozvolio da se noć uoči izbora zamijeni 6.500 članova biračkih odbora i neke stranke su same pravile izborni rezultat i druge čašćavale – rekao je Radončić.

On je podsjetio da je tada stav SBB-a bio da čak neće izaći na izbore, dok se ne riješi da to bude elektronski i dok izbori ne budu pošteni.

CIK BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH donošenje dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje izbora.

CIK BiH je na jučerašnjoj korespondentnoj sjednici usvojio zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz Komisije.