Radulović: Gradska uprava kažnjava radnike koji nisu poslušnici gradonačelnika

13
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Radnik Gradske uprave Banjaluka Neđeljko Radulović kaže da je, nakon što je u programu RTRS-a demantovao tvrdnje gradonačelnika o povećanju plata, kažnjen prebacivanjem na drugo radno mjesto. Iz Sindikata uprave zahtijevaju od gradonačelnika da objasni na osnovu kog zakona je prebacio Radulovića. Pitaju zašto nije zaposlenima povećao plate kako je bilo predviđeno budžetom iz 2022. godine.

Gradonačelnik se nije oglašavao, ali iz Sindikalne organizacije Gradske uprave poručuju da je sve urađeno po zakonu i da će u ovoj godini uslijediti linearno povećanje plata svim radnicima za 150 maraka.

Nakon nedavnog gostovanja u Jutarnjem programu RTRS-a, pravnik u Gradskoj upravi Neđeljko Radulović kaže da je ekspresno dobio rješenje o novom radnom mjestu. Smatra da je razlog za to što je javno potvrdio da gradonačelnik nije povećao plate zaposlenima u gradskoj administraciji, iako je to bilo predviđeno budžetom za 2022. Radulović tvrdi da nije jedini koji je premješten na drugo radno mjesto.

– Donošenjem rješenja gradonačelnik je prekršio nekoliko zakona. Zakon je rekao – gradonačelnik potpisuje rješenje mi nemamo imenovanog zamjenika gradonačelnika neko kaže može menadžer, ali on tad nije fizički bio u Banjaluci – kaže Radulović.

Iz Sindikata uprave tvrde da je to taktika Gradske uprave da oni koji nisu njihovi poslušnici na taj način budu kažnjavani. Ističu da Stanivuković ima dvostruke aršine prema sindikatu koji je izabran po njegovom nalogu i prema drugom koji djeluje u okviru Sindikata uprave.

– Pitam gradonačelnika kako je moguće da istovremeno pravi snješka na Kopaoniku i potpisuje rješenje? Gradonačelnik nije ispoštovao zaključak o povećanju plate zaposlenih – smatra Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Umjesto gradonačelnika oglasili su se predstavnici gradske Sindikalne organizacije. Tvrde da je Radulović prebačen na drugo radno mjesto zbog povećanog obima posla. Od sljedećeg mjeseca najavljuju linearno povećanje plate svim radnicima Gradske uprave.

– Ukoliko ne bude povećanje išlo od januara s obzirom da kolektivni ugovor još nije stupio na snagu ići ćemo kroz isplatu regresa tako da niko neće biti oštećen ni za marku – smatra Radislav Gojković, predsjednik Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka.

Iz Sindikata uprave tvrde da je gradonačelnik prekršio zakon tako što nije povećao plate, ali i premještanjem radnika u Industrijusku zonu gdje su, kako tvrde sindikalci, trpjeli mobing. Zbog svega toga tražiće održavanje posebne sjednice Skupštine grada Banjaluka.