Radulović: SDS spreman i na sud ukoliko nam CIK ne ovjeri prijavu za izbore

10
Foto: SDS

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Jovica Radulović poručio je da je ova stranka, ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne stvori uslove i omogući SDS-u kandidovanje na lokalnim izborima, spremna da zaštitu od diskriminacije zatraži pred nadležnim sudovima.

– CIK je, kao tijelo ustanovljeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u obavezi da omogući nesmetano sprovođenje izbora i ostvarivanje biračkog prava svim subjektima kojima to pravo pripada. SDS-u nije zabranjen politički rad niti je brisan iz sudskog registra – rekao je Radulović.

On je dodao da činjenica da je SDS-u ugašen račun zbog Ofakove liste, na kojoj se nalazi od 2004. godine, ne može i ne smije biti razlog da se ovoj stranci uskrati pravo učešća na lokalnim izborima u oktobru, saopšteno je iz SDS-a.

– Ako se to ipak dogodi, pozvaćemo svoje članstvo i birače na proteste pred CIK-om, ali ćemo uporedo pokrenuti i sudski postupak kojim ćemo tražiti zabranu političke diskriminacije, ne samo aktivnih članova SDS-a nego i pravo 100.000 birača, koji su na prošlim izborima svoj glas i povjerenje dali SDS-u – poručio je Radulović.

On je zaključio da bi eventualna odluka CIK-a da odbaci i ne izvrši ovjeru prijave SDS-a za lokalne izbore proizvela nesagledive posljedice po demokratske principe i vladavinu prava.