Rajčević: Inovirati studijske programe

20

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas u Brčkom da je na Ekonomskom fakultetu u tom gradu, koji pripada Univerzitetu Istočno Sarajevo, potrebno inovirati studijske programe i učiniti ih atraktivnijim za buduće studente.

Rajčević je napomenuo da je u Republici Srpskoj pokrenuta reforma sektora visokog obrazovanja koja podrazumijeva podizanje kvaliteta po principima modernizacije, racionalizacije i internacionalizacije.

– Pred nama su u parlamentarnoj proceduri i novi zakon o visokom obrazovanju i, po prvi put, zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Mislim da smo prvi nivo vlasti u BiH koji se odlučio na ovako krupne korake u sektoru visokog obrazovanja – rekao je Rajčević novinarima.

On je naveo da su u Republici Srpskoj svjesni da bez kvalitetnog visokog obrazovanja nema ni budućnosti, te da Vlada i ministarstvo na čijem je čelu nastoje da ojačaju sve organizacione jednice oba univerziteta u Republici Srpskoj.

– Vlada Republike Srpske smatra strateški bitnim svoje prisustvo u Brčko distriktu, koji je u ingerenciji i Republike Srpske i Federacije. Srpska će učiniti sve da svoje strateške interese obezbijedimo u distriktu i da ih dugoročno čuvamo. To podrazumijeva i očuvanje sistema visokog obrazovanja Republike u distriktu – istakao je Rajčević.