Rajčević: Nabavka 1.000 računara za učenike osnovih škola u Srpskoj

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske,u okviru naučnog i tehnološkog doprinosa naporima za prevazilaženje krizne situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa Covid-19 u Srpskoj, nastavlja sa pokretanjem i realizacijom inicijativa u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama iz sektora telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na sastanku koji je održan u prostorijama Ministarstva, a kojem je prisustvovao ministar Srđan Rajčević i direktori i predstavnici kompanija Mtel, Prointeri Lanako, definisan je projekat „1.000 ZA BUDUĆNOST“, u okviru kojeg će navedene kompanije u cjelosti ravnomjerno finansirati nabavku 1.000 Raspberi Paj (Raspberry Pi) mini-računara četvrte generacije koji će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj u cilju praćenja nastavnog procesa, ali i razvoja programerskih vještina kod ove populacije.

– Pandemija virusa korona će, sigurno je, ostaviti dubok trag na čovječanstvo. Spašavanje ljudskih života i privrede je u ovom trenutku primarni zadatak kako nas u strukturama vlasti, tako i društva u cjelini, ali već sada moramo razmišljati i o „danu poslije“. Telekomunikacioni i IKT sektor u ovom trenutku ključne su poluge funkcionisanja svakog društva pogođenog krizom izazvanom širenjem virusa – rekao je Rajčević.

On je dodao da digitalna transformacija društva mora obuhvatiti i njegove najšire slojeve.

– Cilj je da kroz svesrdne donacije kompanija koje učestvuju u inicijativi dođemo do hiljadu Raspberi Paj računara četvrte generacije koje ćemo pokloniti đacima koji dolaze iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja – naveo je ministar Rajčević i dodao da je ovo prva u nizu inicijativa i projekata koje će ministarstvo pokrenuti tokom i nakon krize uzrokovane širenjem korona virusa.

Rajčević je dodao i to da projekat „1.000 ZA BUDUĆNOST“ predstavlja ne samo doprinos u cilju prevazilaženja akutne vanredne situacije, nego i edukacije učenika kojima je otežan pristup tehnologiji, a koji će predstavljati motor društvenog razvoja u vremenu nakon suzbijanja epidemije.

Ministarstvo će u okviru projekta „1.000 ZA BUDUĆNOST“ u saradnji sa partnerskim kompanijama raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Pajton (Python), kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

Na dinamiku nabavke i isporuke računara uticaće procedure na graničnim prelazima, a distribucija kompleta će se vršiti putem organa opština u saradnji sa lokalnim osnovnim školama.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo se ovim putem zahvaljuje kompanijama – učesnicima projekta i iskazuje spremnost za saradnju u njegovim narednim fazama.

Raspberi Paj računari su već duže vrijeme dio obrazovnog procesa razvijenih zemalja i koriste se u svrhu istraživanja, a četvrta generacija ovih uređaja je istovremeno, zbog naprednih tehničkih i hardverskih karakteristika, potpuna zamjena za desktop računare. Posebna pogodnost je njihova veličina i integrisanost svih dijelova na jednoj matičnoj ploči, što ih čini mobilnim, a njihovu upotrebu, uz dodatak sopstvene verzije Linuks operativnog sistema otvorenog koda, prilagođenom za sve potrebe, od korišćenja aplikativnog softvera do razvojnih alata čime se podstiče sticanje neophodnih vještina u sklopu promocije digitalne transformacije društva u cjelini.