Rajčević: Policijski čas sprečavao stanje anarhije

27
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da policijski čas bio uveden radi sprečavanja stanja anarhije.

– Duge cijevi nemaju nikakav efekat protiv virusa korona, ali mislim da su one uvijek bile prisutne na ulicama kad god se radilo o policijskom času – rekao je Rajčević danas u Narodnoj skupštini, tokom skupštinske rasprave o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike Srpske za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Rajčević je istakao da duge cijevi za vrijeme policijskog časa imaju odvraćajući efekat da se ne skrene u anarhiju.

Poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac rekao je da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske donijela niz mjera pomoći građanima i privredi Republike Srpske kako bi što lakše prošli period pandemije virusa korona.

Govoreći o mjerama IRB-a radi održavanja tekuće likvidnosti privrede i lakšeg vraćanja kredita građana Republike Srpske, Vrhovac je rekao da je omogućeno uvođenje moratorijuma na otplatu glavnice i kamate do tri mjeseca za pravna lica i preduzetnike, ističući da IRB ne zaračunava nijednu KM na odobravanje moratorijuma.

– IRB je uveo mogućnost uvođenja grejs perioda na otplatu do 24 mjeseca za pravna lica i preduzetnike, mogućnost produženja roka otplate do 60 mjeseci za korisnike kojim su sredstva plasirana na osnovu pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama IRB-a – istakao je Vrhovac, koji je vršilac dužnosti direktora IRB-a Republike Srpske.

On je rekao da je IRB uveo mogućnost uvođenja grejs-perioda na moratorijum u otplati kredita tri do šest mjeseci za fizička lica, uz produženje roka otplate za isti period.

Vrhovac je rekao da je neposredno pred krizu koju je izazvala pandemija virusa korona, IRB smanjio izlazne kamatne stope za sve kreditne linije privredi Srpske na 0,5 odsto s ciljem da kreditna sredstva postanu što dostupnija i jeftinija.

– IRB je s ciljem da se poveća kokurentnost privrede uveo i kreditnu liniju za novu opremu i tehnologije, gdje je maksimalna izlazna kamatna stopa tri odsto – dodao je Vrhovac.