Rajčević: Vlada Srpske ove godine ulaže više od 120 miliona KM u visoko obrazovanje

61
Foto: @mnrvoid_rs/Twitter

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da Vlada Srpske ove godine, tokom najveće krize uzrokovane pandemijom virusa korona, ulaže više od 120 miliona KM u razvoj visokog obrazovanja.

Rajčević je na svečanosti, povodom obilježavanja 28 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao da se ta ulaganja ogledaju u finansiranju dva javna univerziteta, ustanova studentskog standarda, ali i infrastrukturnim inevesticijama na oba javna univerziteta.

– Ove godine su odobrene infrastrukturne investicije za Univerzitet u Banjaluci u iznosu od 10 miliona KM. Osim prethodno odobrenih 7,5 milona KM za studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu, prošle sedmice smo odobrili i dodatnih 12 miliona KM za izgradnju zgrade Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i za trajno rješavanje smještaja Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport – rekao je Rajčević.

Rajčević je rekao da Vlada Srpske ovim infrastrukturnim investicijama želi da poruči da čvrsto stoji na opredjeljenju i onim principima reforme visokog obrazovanja koji su proklamovani na početku mandata.

– Dva javna univerziteta ovu logističku podršku bi trebali da dožive kao jedan podsticaj njihovom daljem radu i napretku u razvoju nauke i znanja u Republici Srpskoj – rekao je Rajčević.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade „Plaketa Univerziteta“ za najboljih 17 studenata u akademskoj 2019/2020. godini, kojima je Rajčević čestitao na ostvarenim rezultatima, koji su dokaz njihovog mukotrpnog rada, što bi, kako kaže, trebalo da bude uzor svim studentima u Srpskoj.

Foto: @mnrvoid_rs/Twitter

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je novinarima da je ova visokoškolska ustanova počela sa radom u izuzetno skromnim uslovima, ali da su za 28 godina mukotrpnog rada, velikih ulaganja Vlade Republike Srpske riješeni smještajni problemi svih fakulteta.

– Univerzitet u Istočnom Sarajevu je za ovih 28 godina svakim danom napredovao i postali smo prepoznatljiva i vrlo uvažena visokoškolska ustanova – istakao je Kulić.

On je napomenuo da se u ovom univerzitetu izuzetno kvalitetno bave naučnoistraživačkim, odnosno umjetničkim radom, što je jako važno za visoko obrazovanje i međunarodnu vidljivost.

– Do sada smo učestvovali u 51 međunarodnom projektu, 187 projekata koje je finansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj. Veliki broj onih koji su diplomirali, magistrirali i doktorirali na ovom univerzitetu postali su izuzetno sposobni i moćni ljudi u društvenom, političkom i privrednom životu Srpske, ali i zemalja u okruženju – istakao je Kulić.

Foto: @mnrvoid_rs/Twitter

On je dodao da su dodjeljene plakete „biserima“ ovog univerziteta, studentima sa najboljim prosjekom, napominjući da je ovo samo jedan vid pažnje, te da će učiniti sve da najbolje i zadrže na ovim prostorima.

Filip Matić, koji je završio Filozofski fakultet, istakao je da je za njega velika čast da se našao među uspješnim ljudima, profesorima, ali prvenstveno među kolegama koji su ostvarili zavidan uspjeh u obrazovanju svojim radom i trudom.

– „Plaketa Univerziteta“ je veliko priznanje i kruna za sve ono što smo radili prethodne četiri godine, za sav naš trud – istakao je Matić, napominjući da nastavlja sa daljim usavršavanjem i školovanjem.

Foto: Srđan Rajčević/Twitter