Rakete pale na teritoriju Poljske, dvije osobe poginule

6
Foto: Facebook

Dvije osobe poginule su u eksploziji u selu na istoku Poljske, nedaleko od granice sa Ukrajinom, saopštili su danas vatrogasci, a jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da su eksplodirale ruske rakete koje su pale u Poljsku.

– Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno šta se desilo – rekao je zvaničnik vatrogasne službe nedaleko od sela Pševodov.

Poljski Radio ZET javio je ranije da su dva zalutala projektila pogodila danas ovo selo i da su poginule dvije osbe, ali nije navedeno više detalja.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki sazvao je sastanak Komiteta Savjeta bezbjednosti savjeta ministara nakon izvještaja o padu rakete.

– U vezi sa trenutnom kriznom situacijom, premijer je u saradnji sa predsjednikom Andžejem Dudom odlučio da sazove sastanak u Birou za nacionalnu bezbjednost sa članovima Komiteta za bezbjednost i odbranu – rekao je Miler.

On je obećao da će svi podaci izneseni na odboru, „ako to bude moguće, biti što šire predstavljeni javnom mnjenju“.

– Pozivam vas da za sada ne objavljujete nepotvrđene informacije. Obavještavaćemo i komentarisati nakon sastanka, koji će se sada održati po dobijanju informacija od službi koje će izvijestiti o događajima – dodao je on.

Izvještaje o eksploziji na istoku Poljske provjerava NATO, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdi da je riječ o ruskim raketama.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode da je riječ o ruskim raketama, nazivajući izjave Poljske namjernim provokacijama.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel saopštio je da EU stoji uz Poljsku.

Rusija je danas zasula Ukrajinu raketama u napadima za koje je Kijev saopštio da su bili najveći talas raketnih udara od početka rata prije skoro devet mjeseci.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je hitan sastanak vladine komisije za nacionalnu bezbjednost i odbranu.