Ranka Mišić reizabrana za predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske

69
Foto: SRNA

Ranka Mišić reizabrana je danas za predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske, odlučili su delegati na sedmom Kongresu Saveza.

Mišićevoj je ovo peti mandat.

Ona je rekla da po izboru slijede brojne sindikalne aktivnosti, a da je u središtu pažnje ovog sindikata uređenje sistema plata u Republici Srpskoj.

– Stanje koje sada imamo po pitanju plata je poprilično neuređeno. Daje mogućnost manipulacije za one koje nemaju dobre namjere kao poslodavci i oni to nesebično čine, nažalost – izjavila je Srni Mišićeva.

Mišićeva je rekla da se u tom pravcu, današnjom kongresnom rezolucijom i programom rada, uz angažovanje svih neophodnih stručnjaka, nastoji doći do izmjena svih zakonskih rješenja koja na bilo koji način definišu platu i uvećanje plata.

Ona je istakla da Republika Srpska mora dobiti pravičan sistem plata – da sva propisana prava važe za sve radnike, da bude utvrđena minimalna plata za svako zanimanje, te da nikako ne bude ograničen rast plata.

– Druga stvar koja je nama jako važna – da već po isplati uvećanih plata počnu pregovori za novo povećanje plata – izjavila je Mišićeva i ocijenila da Srpska mora povećati plate kako bi zadržala radnu snagu i popravila njihov standard.

Prema njenim riječima, jedno se veže sa drugim, tako da će zadovoljan i dobro plaćen radnik ostati u Republici Srpskoj, a u suprotnom budućnost je vrlo neizvjesna.

Kongresu je tokom svečanog dijela prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.