Reznikov: Kijev dozvolio NATO-u da ga iskoristi u širem sukobu sa Moskvom

26
Foto: REUTERS/Murad Sezer

Kijev je dozvolio da ga NATO iskoristi u širem sukobu bloka sa Moskvom, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Ova priznanje dolazi usred ponovljenih izjava visokih ruskih zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da zapadna alijansa vodi „posrednički rat“ protiv Rusije u Ukrajini, prenosi „Sputnjik“

Zapadni mediji i neki zvaničnici, uključujući sada već bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona uglavnom su odbacili ove navode.

– Na samitu NATO-a u Madridu u junu 2022. jasno je naglašeno da će u narednoj deceniji glavna prijetnja Alijansi biti Ruska Federacija. Danas Ukrajina otklanja ovu prijetnju. Mi danas sprovodimo misiju NATO-a. Oni ne prolivaju svoju krv, već mi prolivamo svoju. Zato se od njih traži da nas snabdijevaju oružjem – rekao je Reznikov u intervjuu ukrajinskoj televiziji.

On kaže da Kijev stalno podsjećaju „zapadni partneri“ da „kao pravi štit, brani cijeli civilizovan svijet, cijeli Zapad od Rusa“.

Reznik ističe da je lično nedavno dobio praznične čestitke i tekstualne poruke zapadnih ministara odbrane u tom smislu i da je apsolutno siguran u eventualni ulazak Ukrajine u NATO.

– Naravno da neće prihvatiti ovu političku odluku konsenzusom prije naše pobjede. Ovo je jasno. Ali nakon pobjede, nakon što se sve ovo završi i dođe neka vrsta mira, zemlje NATO-a će, prije svega, biti zainteresovane za izgradnju ove bezbjednosne arhitekture – rekao je Reznik.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je sada „de fakto već članica NATO-a“, u smislu poštovanja mnogih standarda Alijanse, uključujući „civilno-demokratsku kontrolu“ vojske, „transparentne i jasne“ sisteme oružja, nabavke i logistike, po pitanju planiranja zajedničkih operacija“.

NATO nije samo vojni savez, prema Reznikovu, već ekonomski i politički blok i doći će dan kada će Alijansa moliti Kijev da se pridruži.

Reznikov je prokomentarisao planiranu isporuku naprednog NATO naoružanja Kijevu, rekavši da Ukrajina služi kao neka vrsta poligona za zapadne zemlje i proizvođače oružja i svojevrsno borbeno testiranje.

On je apelovao na SAD i njene saveznike da daju dodatno oružje Ukrajini, uključujući taktičke rakete dometa od 300 kilometara, više protivvazdušnih raketa, tenkova, oklopnih vozila i aviona.