Rogić: Centralni spomenik poginulim borcima da bude kod Palate Republike

27
Foto: SRNA

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske trebalo bi biti izgrađeno u centru Banjaluke, kod spomenika banu Milosavljeviću i u neposrednoj blizini Palate Republike, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić.

Rogić je rekao novinarima da grad Banjaluka očekuje da uz pomoć Vlade Republike Srpske bude izgrađen jedan spomenik za sve poginule borce odbrambeno-otadžbinskog rata grada Banjaluke i Republike Srpske.

On je rekao da Boračka organizacija Srpske očekuje da bude pitana prilikom izrade idejnog rješenja za spomenik koji bi trebalo da ima obilježja krsta i dvoglavog orla.

Rogić je dodao da se odustalo od ranije lokacije kod džamije Ferhadija za izgradnju spomenika.

Odbornici Skupštine grada Banjaluka nedavno su donijeli odluku o izmjeni Regulacionog plana dijela centralnog područja grada, čime je omogućeno da se ucrtaju idejna rješenja dobijena na međunarodnom konkursu za uže gradsko jezgro.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je ranije novinarima da grad planira tokom godine da raspiše konkurs za izbor idejnog rješenja za spomen-obilježje posvećeno oslobođenju Banjaluke od okupacije 1918. godine, koje će biti na lokaciji stare autobuske stanice.

– Očekuje se da bi mogao biti pripremljen i konkurs za centralno spomen-obilježje odbrambeno-otadžbinskog rata, što gradske vlasti treba da dogovore sa Vladom Republike Srpske – naveo je Radojičić.