RTRS: Radović gradi poslovni objekat sa Cacinom „desnom rukom“

369
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović jedan je od investitora u poslovno-stambeni objekat u centru Sarajeva, u kojem kvadrat stana košta 6.000 KM, a partner mu je kontroverzni ugostitelj Malčo Rovčanin, poznatiji kao desna ruka Mušana Topalovića Cace, objavio je RTRS.

Prema istom izvoru, Rovčanin je Radovićev partner u firmi „Trust invest“ Sarajevo, koji je sa Cacom bio na potjernici policije kada je Sarajevo umivalo i skrivalo njihove zločine nad Srbima.

Mušan Topalović Caco bio je komandant 10. brdske brigade Prvog korpusa tzv. Armije BiH, a na teret mu se stavlja da je naredio zločine nad Srbima na Kazanima, jami na planini Trebević. Ubijen je 1993. dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva.

Radović i Rovčanin impozantno zdanje grade na mjestu srušenog objekta iz austrougarskog perioda, preko puta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U građevini od šest spratova, površine iznad šest hiljada kvadratnih metara, kvadrat stambenog prostora iznosi šest hiljada maraka, a podzemne garaže prodaju se po 50 hiljada.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ukazao je na problem te gradnje sa komandantom „Zelenih beretki“.

– Meni je više problem što se gradi sa komandantom „Zelenih beretki“, a onda dođe ovdje u Srpsku i pokušava da prodaje neku srpsku priču. Kad izgubite karakter u bilo kom poslu, strada posao, stradaju vrijednosti – rekao je Dodik.

Zanimljivo je i da je politički uspon Milana Radovića počeo nakon što je u novembru 2018. smijenjen s dužnosti direktora Nove banke.

Do tada je vješto, pod krinkom menadžerskog ugovora, skrivao svoju platu koja je dosezala i do 80.000 maraka, navodi RTRS.

Kako se dalje ističe, tako „mukotrpno“ stečenim kapitalom, najprije se pozicionirao u DNS-u, gdje je za nekoliko mjeseci postao predsjednik Glavnog odbora, a nakon što je dao solidan doprinos cijepanju te stranke, prethodno osvojivši poslanički mandat u Narodnoj skupštini Radoviću i njegovom bankarskom kapitalu SDS je širom otvorio vrata.

Dodik je juče rekao Srni da će Radović kad-tad morati da objasni kako je ostvario transfer kupovine banke i kako je svojim partnerima dao kredite, a oni poslije kupili akcije te banke, naglasivši da ima ljudi koji su spremni da svjedoče da je to bio dogovor.

– Kako se to zove drugačije nego korupcija i kriminal. Uzmeš nekoliko desetina miliona maraka u Republici Srpskoj, pa ti onda ona ne valja i ideš u Federaciju i zajedno sa nekadašnjim komandantom „Zelenih beretki“ praviš poslovne zgrade. I ti si uspješan biznismen, a ovdje u Republici Srpskoj bljuješ i kaljaš sve. On se ne bavi narodnim poslovima, već nekim potpuno drugim“, istakao je Dodik.