Rukometaši Crne Gore ispisali još jednu sramnu stranicu

64
Foto: Jozo Čabraja/Kolektiff

Rukometaši Crne Gore ispisali su još jednu sramnu stranicu u istoriji ove nekada ponosne države. U meču sa Srbijom, istračali su na parket u zelenim dresovim, promovišući tako ustašku ideologiju takozvanog komitskog pokreta.

Zelena boja predstavlja sjećanje na zelenaški Komitski pokret iz 1918. godine, koji je služio italijanskim okupatorima, koji je na čelu sa generalom Krstom Popovićem, Božićnom pobunom, po nalogu mentora i finasijera iz Italije ustao protiv legitimne odluke Podgoričke skupštine da Crna Gora i Srbija žive u zajednici.

Crna Gora je pred šampionat prijavila crvenu, bijelu i crnu garnituru dresova, a na teren su u drugom kolu Evropskog prvenstva istrčali u zelenim dresovima. Očito je da su željeli da isprovociraju svoje dojučerašnje saigrače.

Jasna je bila poruka koju su poslali čelnici saveza Crne Gore posebno jer se sporna zelena zastava pojavila i u svlačionici i u autobusu.

Očito je da je euforija nakon prve pobjede ponijela i pojedine reprezentativce. I u samoj Crnoj Gori je ovaj postupak osuđen i ističe se da su rukometaši trebali da se malo raspitaju o simbolici zelene boje.

Foto: Uroš Hočevar/Kolektiff

Naravno, država je prećutala. Ćute i “borci” za ljudska prava i slobode.

Portal Vijesti.me podsjeća da takozvani zelenaški (komitski) pokret vlasti u Crnoj Gori godinama pokušavaju da predstave kao tobožnje borce protiv navodne “srpske okupacije” iz 1918. godine, pa ova konotacija u meču protiv Srbije ima naročito provokativan karakter.

To je naročito izraženo u posljednje vrijeme, kada su odnosi Beograda i Podgorice u silaznoj putanji, nakon odluke crnogorskog režima da usvoji sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Foto: Jozo Čabraja/Kolektiff