Najavljeni pregovori Kijeva i Moskve u oblasti reke Pripjat, EU zatvara nebo za Ruse i planira kupovinu oružja za Ukrajinu

200
Foto: Sky News

Četvrti dan ruske vojne akcije u Ukrajini. Vladimir Putin izdao je naređenje da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti. Volodimir Zelenski je podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Rusije. Predstavnici Moskve i Kijeva trebalo bi da se sastanu u oblasti reke Pripjat u ponedjeljak ujutru. Zapad uvodi nove sankcije Rusiji.

23.25 – Šta je Ukrajina navela u tužbi protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija saopštio je da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije.

U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi spriječila genocid i stoga Kijev traži da se utvrdi da Rusija nema pravnu osnovu da preduzima akciju u Ukrajini i protiv Ukrajine.

Kijev navodi da je Ruska Federacija ta koja „planira djela genocida u Ukrajini“ i optužuje Rusiju da „namjerno ubija i nanosi teške povrede pripadnicima ukrajinske nacionalnosti“.

22.47 – Britanija, građani sa dozvolom boravka mogu da dovedu članove porodice

Britanska vlada odlučila je da svi ukrajinski građani, koji imaju dozvolu boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu, mogu da dovedu članove najuže porodice bez bilo kakvih imigracionih procedura i viza, javlja dopisnik RTS-a iz Londona.

Ulica Dauning broj 10 saopštava da će ta odluka „pomoći hiljadama ljudi, koji u ovom trenutku donose očajničke odluke o sopstvenoj budućnosti“.

– Želimo da budemo velikodušni koliko god možemo. Nesumnjivo želimo da svi oni, koji imaju rođake u Ukrajini, mogu da ih dovedu što prije – ističe britanski premijer Boris Džonson.

London je izdvojio 40 miliona funti za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Britanski premijer u nedjelju je posjetio ukrajinsku rimokatoličku katedralu Svete porodice. Okupljenim vjernicima obećao je „ekonomsku, političku, diplomatsku i vojnu pomoć“.

Džonson je ocijenio da se narod Ukrajine suočava sa „najmračnijim periodom u modernoj istoriji“, a rusku vojnu akciju opisao je kao „varvarski ničim izazvani napad“.

– Želim da istaknem da u mom srcu nema neprijateljskih osjećanja prema ruskom narodu. Baš nikakvih. Već upravo suprotno. Srce me boli zbog ruskih roditelja, koji su već izgubili djecu u ovom zlokobnom i zgražavajućem ratu, na isti način na koji me srce boli zbog civila i naroda Ukrajine – naglašava britanski premijer podsjećajući na svoj stav da „nema nikakvog mogućeg izgovora za činjenicu da je rusko rukovodstvo izabralo put nasilja“.

22.21 – Tas: Pregovori Ukrajine i Rusije mogli bi da počnu sutra ujutru

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine počeće sutra ujutru, javlja Tas pozivajući se na neimenovani izvor.

Prema navodima neimenovanog izvora, razlog su logistički problemi ukrajinske delegacije.

– To nije odlaganje. Sastanak će početi ujutru – naveo je on.

Prethodno je i portparol ukrajinskog predsjednika Sergej Nikoforov rekao da pregovori neće početi još nekoliko sati.

Nikoforov je rekao da su pregovori odloženi zbog „veoma komplikovanih logističkih i bezbjednosnih mjera – za ukrajinsku delegaciju“.

On je u intervjuu za Novoje vremja dodao da je na agendi „pitanje mira“ i istakao da je cilj razgovora da se to postigne.

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vladimir Medinski, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima, ranije je rekao da je postignut sporazum sa ukrajinskom stranom da se održe pregovori u Gomeljskoj oblasti u Bjelorusiji.

Ruska delegacija je napustila Minsk i uputila se ka mjestu pregovora koje, prema navodima neimenovanog izvora Tasa, neće biti objavljeno.

22.03 – „Ukroboronprom“: Antonov An-225 „Mirija“ oštećen u ruskom napadu

Državni ukrajinski proizvođač oružja „Ukroboronprom“ saopštio je da su ruske snage uništile ukrajinski avion An-225 „Mirija“, najveći kargo avion na svijetu.

Prema saopštenju kompanije, avion je oštećen na aerodromu „Gostomel“ u blizini Kijeva, a popravka će koštati preko tri milijarde američkih dolara, i zahtevaće mnogo vremena.

Ukrajina će, kako navodi kompanija, dati sve od sebe kako bi obezbjedila da Rusija plati popravku.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba potvrdio je da je avion pretrpio štetu.

– Ovo je bio najveći avion na svijetu, AN-225 Mirija („san“ na ukrajinskom). Rusija je možda uništila našu „Mirju“, ali oni nikada neće moći da unište naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj evropskoj državi. Mi ćemo pobijediti – poručio je Kuleba na Tviteru.

21.40 – Borelj: Rat u Ukrajini može se odraziti na Zapadni Balkan

EU strahuje da bi konflikt u Ukrajini mogao da ima uticaja i na Zapadni Balkan i obratiće posebnu pažnju na usklađivanje zemalja kandidata sa spoljnom politikom EU, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel, poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU.

– Strahujemo da se Rusija neće zaustaviti u Ukrajini i zabrinuti smo za dešavanja u širem regionu. Ruske aktivnosti mogu uticati na situaciju u Moldaviji, Gruziji i na Zapadnom Balkanu – rekao je Borelj poslije vanrednog sastanka ministara na kojem su odobrene dodatne sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini u opremi i naoružanju.

Borelj je najavio da će narednih dana putovati u posetu Moldaviji i istakao da EU mora da bude „oprezna“ u odnosu na dešavanja na Zapadnom Balkanu i potrebu da se zemlje kandidati usklađuju sa zajedničkom spoljnom politikom EU.

21.18 – Savjet bezbjednosti odlučio da se sazove sjednica Generalne skupštine UN

Na sjednici Savjeta bezbjednosti večeras je odlučeno da se sazove hitna specijalna sednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini. Sjednica će se održati sutra.

Tokom glasanja nije postojala mogućnost ulaganja veta. Odluka je doneta sa 11 glasova za. Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i UAE su bili suzdržani. Prvi put u decenijama, sazvana je hitna sjednica Generalne skupštine.

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je da su članovi Savjeta bezbjednosti prepoznali da ovo nije običan momenat. Moramo da učinimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini i Ukrajincima, rekla je ambasadorka SAD.

Navela je i da je Vladimir Putin stavio nuklearno oružje u stanje posebne borbene gotovosti, iako Ukrajina nema nuklearno oružje, a NATO mu ne prijeti.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da treba da se fokusira na rješenje krize i istakao da je problem nastao mnogo ranije, prije osam godina, kada su počeli zločini ukrajinskih nacionalista u Donbasu.

Danas niste ni spomenuli patnju građana Donbasa, rekao je Nebenzja ističući da nacionalisti koriste Ukrajince kao ljudske štitove, a da ruska vojska nije ciljala civilne objekte.

Savjet bezbjednosti odlučio da se sazove sjednica Generalne skupštine UN

21.11 – Borelj: Savet EU podržao paket pomoći ukrajinskoj vojsci

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je rekao na konferenciji za novinare u Briselu da je Savjet EU jednoglasno podržao paket podrške ukrajinskoj vojsci od 500 miliona evra. Kako je rekao, Poljska će biti centar za transport naoružanja.

– U Savjetu bezbjednosti niko nije podržao Rusiju. Idemo na izolaciju Rusije u međunarodnim organizacijama – naveo je Borelj.

Naveo je da će više od polovine rezervi ruske Centralne banke biti zamrznuto.

21.04 – FIFA: Rusija domaćin na neutralnom terenu, bez zastave Rusije

FIFA je saopštila da će Rusija svoje utakmice kao domaćin igrati na neutralnom terenu, pod obilježjem fudbalskog saveza i bez prisustva gledalaca.

Iako su prije svih Poljska i Švedska bile protiv toga da Rusija uopšte igra svoje mečeve. Čak su rekli da oni neće igrati bez obzira šta FIFA odluči. Danas im se u tom stavu pridružila i Engleska.

FIFA je takođe odlučila da Rusija neće nastupati pod svojom zastavom, već kao Fudbalski savez Rusije.

18.40 – Orban: Izbjeglice iz Ukrajine dočekujemo prijateljski, nećemo slati oružje

Mađarska dočekuje izbjeglice iz Ukrajine prijateljski, to je ljudski čin i pružićemo im svu neophodnu pomoć. Ovo je dobra zemlja, ovde žive dobri ljudi, rekao je u intervjuu za mađarsku nacionalnu televiziju M1 predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Objasnio je da treba razlikovati ekonomski motivisane migrante koji dolaze iz dalekih muslimanskih zemalja i onih koji bježe od rata, nalaze se u susjedstvu, a Mađarska im je prva bezbjedna zemlja.

– Mađarska neće slati oružje u Ukrajinu – kazao je mađarski premijer.

Rekao je da je Mađarskoj potrebno oružje kako bi odbranila granice svoje zemlje.

– Osim toga, tim oružjem bi se pucalo možda i na Mađare, jer Mađari žive i u Zakarpatju – naveo je predsjednik Vlade Mađarske.

Orban je rekao da je laž da se Mađarska ne slaže sa sankcijama EU prema Rusiji, te da ne podržavaju izbacivanje Rusije iz SWIFT sistema.

– U Briselu sam rekao da sam imao drugačiji stav prema sankcijama, ali to sad nije važno. Rat je i ne treba pametovati, moramo biti jedinstveni. Podržaćemo sankcije koje dogovore zemlje Evropske unije. Sve suprotno su dezinformacije – rekao je predsjednik Vlade Mađarske.

Orban je naglasio da je zemlji koja se nalazi blizu ratne zone potrebna „strateška smirenost“, odnosno da se ne donose ishitrene odluke.

– Najvažnije je da Mađarska ne bude uvučena u konflikt – rekao je Orban u intervujuu mađarskoj nacionalnoj televiziji M1.

18.28 – Ukrajinski poslanik: Pregovori ipak u narednih nekoliko sati

Ukrajinski poslanik iz „Sluge naroda“ Fjodor Venislavski rekao je da će pregovori ukrajinske i ruske delegacije u Pripjatu ipak početi u narednih nekoliko sati.

– Rekao sam da pregovori mogu da počnu svakog trenutka, pošto je udaljenost od Kijeva do mjesta pregovora mala, ali zbog bezbjednosti je ruta promijenjena. Zato mislim da će pregovori početi u narednih nekoliko sati – naveo je Venislavski .

On je objasnio da su, kako bi osigurali maksimalnu bezbjednost za članove ukrajinske delegacije, „išli putevima koji ne bi ugrozili njihove živote“.

17.40 – EU „zatvara“ nebo za ruske letjelice, kupuje naoružanje za Ukrajinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će prvi put u istoriji Evropska unija finansirati kupovinu i dostavljanje naoružanja i opreme zemlji koja je napadnuta.

– Takođe jačamo i naše sankcije protiv Kremlja – navela je fon der Lajenova ističući da se nebo nad EU zatvara za Ruse.

Kako je navela, predlaže se zabrane za sve letjelice koje su u ruskom vlasništvu, koje imaju rusku registraciju, ili su pod ruskom kontrolom. Takođe, zabrana se odnosi i na privatne avione ruskih bogataša.

EU će zabraniti i rad „medijske mašine Kremlja“ – Raša tudej i Sputnjika.

Predsjednica Evropske komisije najavila je i nove sankcije protiv režima Aleksandra Lukašenka i onih u Bjelorusiji koji pomažu Rusiji u ratu u Ukrajini.

Rekla je i da će EU otvorenih ruku dočekati izbegle iz Ukrajine i da se sakuplja novac kako bi se pomoglo državama na istoku Evrope u koje pristižu Ukrajinci.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj naveo je da će ministri država članica večeras razmatrati predlog da se iz zajedničkih fondova finansira oružje, gorivo i medicinska oprema za Ukrajinu.

16.16 – Ukrajinski poslanik: Pregovori počinju u narednih nekoliko minuta

Narodni poslanik iz partije „Sluge naroda“ Fjodor Venislavski potvrdio je da će se pregovori voditi na neutralnom terenu, između Ukrajine i Bjelorusije duž reke Pripjat.

– Delegacija je već krenula… Potrebno je vrlo malo vremena da se doputuje ovdje. Mislim da će pregovori početi u narednih nekoliko minuta, možda su i počeli – rekao je Venislavski, prenosi Unian.

Naveo je da će Kijev predstavljati predstavnici kabineta predsjednika i Ministarstva spoljnih poslova.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekli su da pregovori još nisu počeli, ali da predstavnici dvije strane pristižu na dogovorenu lokaciju, javlja Interfaks, a prenosi Rojters.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija odustala od prethodnih uslova za razgovore, nakon gubitaka na vojnom planu. Kaže i da je stavljanje nuklearnih snaga u stanje pripravnosti, od strane Vladimira Putina, zapravo pritisak na Ukrajinu tokom pregovora, prenosi Rojters.

15.11 – Ukrajina je insistirala na razgovorima sa ruskom delegacijom u oblasti reke Pripjat

Sastanak ukrajinske i ruske delegacije održaće se ne u Gomelju, već na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u blizini reke Pripjat, saopštio je kabinet predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Zelenski se o tome dogovorio sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Pregovori će se odvijati bez preduslova.

14:32 – Francuska, Austrija i Italija zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione

Francuska je najavila da će, kao i druge evropske zemlje, večeras zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letjelice kako bi kaznila Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Austrijska vlada je takođe donijela odluku da od 15 sati zatvori svoj vazdužni prostor za ruske avione, a Italija je ranije danas odlučila isto.

Evropska unija razmatra zabranu ruskih letova u vazdušnom prostoru cijele Unije i to bi mogao biti sljedeći set sankcija protiv Rusije, rekao je zvaničnik EU za agenciju Rojters.

Mnoge zemlje su tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na nivou Unije mogla bi biti dio novog paketa sankcija.

14.26 – Putin: Ruske snage za odvraćanje prebacuju se u specijalni režim

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovom.

Putin je kao odgovor na agresivne izjave na Zapadu naredio Ministarstvu odbrane da prebaci ruske snage za odvraćanje u specijalni režim borbenog dežurstva, prenosi Sputnjik.

– Najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem Ministru odbrane i načelniku Generalštaba da prevedu ruske snage za obuzdavanje u specijalni režim borbenog dežurstva – rekao je ruski lider.

13.47 – Medinski: Ukrajina pristala na pregovore u Gomeljskoj oblasti

Ukrajina je pristala na pregovore u Gomeljskoj oblasti u Bjelorusiji i ruska delegacija ide tamo, izjavio je član ruske delegacije i pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, prenosi RIA Novosti.

Medinski je rekao da je ruska delegacija već namjeravala da krene, ali da je sa ukrajinske strane dobila informaciju o potvrđivanju pregovora, navodi Sputnjik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije danas da je ruska delegacija stigla u Bjelorusiju na pregovore sa ukrajinskom stranom, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvobitno rekao da drugi gradovi i države mogu biti lokacija za pregovore, ali ne Minsk, Gomelj i Belorusija.

13.40 – Ukrajina tvrdi da kontroliše Harkov

Ukrajinske snage su povratile kontrolu nad ključnim gradom Harkovom, izjavio je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

– Oružane snage, policija i odbrambene snage rade i grad se potpuno čisti od neprijatelja – dodao je guverner drugog najvećeg grada u državi.

On je pozvao civile da ostanu u svojim kućama.

Ruske trupe su uspijele da uđu u grad, drugi po veličini u Ukrajini, tokom noći. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vide ruski vojni automobili kako se voze ulicama sjeveroistočnog grada.

Pored njih na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji pokazuju ulične borbe između ukrajinskih i ruskih vojnika.

12.56 – UNHCR: Ukrajinu napustilo 368.000 ljudi

Broj Ukrajinaca koji su pobjegli u susjedne zemlje zbog rata porastao je na oko 368.000 i nastavlja da raste, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

– Taj broj je zasnovan na podacima koje su nam dale nacionalne vlasti – navedeno je u objavi na Tviteru.

Poljska granična straža saopštila je da je od početka sukoba u Poljsku prešlo 156.000 izbjeglica, a na graničnim prelazima na ukrajinskoj strani formirane su dugačke kolone.

12.39 – Zelenski: Ukrajina podnijela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde u Hagu

Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saopštio je na Tviteru predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

– Rusija mora biti odgovorna za manipulisanje pričom o genocidu, kako bi opravdala agresiju. Zahtjevamo hitnu odluku suda kojom se naređuje Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a očekujemo da suđenje počne sljedeće nedjelje – napisao je Zelenski.

11.53 – Medinski: Čekamo do 15 časova odgovor Ukrajine o sastanku u Gomelju

Predstavnik ruske delegacije Vladimir Medinski rekao je novinarima da će ruska delegacija sačekati do 15 časova po lokalnom vremenu na odgovor Ukrajine u vezi sa sastankom u Gomelju.

– Bićemo ovdje i čekamo potvrdu ukrajinske strane do 15 časova o njihovoj odluci da idemo u Gomelj na pregovore. Čim dobijemo ovu potvrdu, odmah ćemo otići tamo i sastati se sa kolegama – rekao je predstavnik ruske delegacije Medinski, prenosi Tas.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije danas da je ruska delegacija stigla u Belorusiju na pregovore sa ukrajinskom stranom, ali je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao da drugi gradovi i države mogu biti lokacija za pregovore, ali ne Minsk, Gomelj i Belorusija.

11.35 – Putin više nije počasni predsjednik Međunarodne džudo federacije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije više počasnik predsjednik Međunarodne džudo federacije.

Putin je suspendovan zbog dešavanja između Rusije i Ukrajine, saopštila je Međunarodna džudo federacija.

Predsjednik Rusije je strastveni džudista, a u mladosti se uspješno bavio ovim sportom i osvajao takmičenja u rodnom Sankt Peterburgu.

11.07 – Ukrajina: Ruske snage izgubile oko 4.300 vojnika

Ukrajinska zamjenica ministra odbrane Hana Malijar kaže da su ruske snage izgubile oko 4.300 vojnika tokom napada na Ukrajinu.

Malijar je na Fejsbuku navela i da su ruske trupe izgubile oko 146 tenkova, 27 aviona i 26 helikoptera.

10.46 – Zelenski: Oduzmite Rusiji pravo glasa u Savjetu bezbjednosti UN

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da oduzme Rusiji pravo glasa u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ocenivši da se ruske akcije „graniče sa genocidom“.

– Ovo je teror. Još više će bombardovati naše gradove, još podmuklije će ubijati našu djecu. Ovo je zlo došlo na našu zemlju i mora da bude uništeno – poručio je predsjednik Zelenski u kratkoj video-poruci.

Predsjednik Ukrajine je naveo i da Vasilkov, Kijev, Černigov, Sumi, Harkov i drugi gradovi žive u uslovima koji „nisu viđeni na teritoriji Ukrajine od Drugog svjetskog rata“.

– Ova noć je bila teška, ponovo pucnjava, ponovo granatiranje naseljenih mjesta, civilne infrastrukture. Danas nema ništa što okupator ne smatra legitimnom metom – rekao je Zelenski u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

10.23 – Podoljak: Ukrajina želi prave pregovore bez ultimatuma

Ukrajina želi „prave“ pregovore sa Rusijom, bez ultimatuma, rekao je za Rojters savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, nazvavši propagandom odluku Moskve da pošalje delegaciju u Bjelorusiju na razgovore.

– Oni su stigli u Gomelj znajući da je to besmisleno. Sada kažu – čekamo – rekao je Podoljak za Rojters i naglasio da stav predsjednika Zelenskog ostaje nepromijenjen – „samo pravi pregovori, bez ultimatuma“.

Kremlj je prethodno saopštio da je ruska delegacija stigla u grad Gomelj u susjednoj Bjelorusiji i da čeka Ukrajince, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istakao da drugi gradovi mogu biti lokacija za pregovore sa Rusijom, ali ne Minsk, Gomelj i Bjelorusija.

10.21 – Jutjub, Fejsbuk i Tviter zabranili ruskim medijima da zarađuju od reklama

Društvene mreže Fejsbuk, Tviter i Jutjub su u subotu odlučile da zabrane ruskim medijima da se reklamiraju na tim platformama, kao i da zarađuju novac od reklama koje se emituju uz snimke ovih medija.

Natanijel Glejčer, jedan od čelnih ljudi u „Meti“, rekao je da je ruskim državnim medijima zabranjeno da se reklamiraju ili zarađuju od reklama na platformama te kompanije, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Tviter je takođe saopštio da je privremeno ukinuo mogućnost reklamiranja u Ukrajini i Rusiji.

Gugl je, pozivajući se na „vanredne okolnosti“, naveo da će privremeno zaustaviti mogućnost nekoliko kanala da stiču zaradu na Jutjubu.

10.09 – Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da će predstavnici Rusije čekati danas do 15.00 časova na potvrdu iz Ukrajine o dogovoru za sastanak u Gomelju.

09.38 – UN: Najmanje 64 civila ubijena u Ukrajini

Najmanje 64 civila su ubijena, a više od 160.000 ljudi je raseljeno, nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Kako navode, oštećenje civilne infrastrukture ostavilo je stotine hiljada ljudi bez struje i vode.

U izvještaju se navode i podaci agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, koja je navela da je više od 160.000 ljudi interno raseljeno, a više od 116.000 primorano da pobjegne u susedne zemlje.

09.30 – U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, ni jednog metka, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava.

– Tamo nema nijednog našeg vojnika. Juče sam o tome govorio predsjedniku Francuske. Rekao sam mu tamo nema nijednog vojnika… nijednog bjeloruskog metka – rekao je Lukašenko.

Kaže da Rusiji to nije potrebno.

Lukašenko je potvrdio da su rakete lansirane sa teritorije Bjelorusije lansirane na položaje u Ukrajini, ali da je to bio iznuđen korak.

Prema riječima bjeloruskog lidera, na ukrajinskoj strani, nekoliko kilometara od granice sa Bjelorusijom, bili su raspoređeni raketni bataljoni spremni da za nekoliko minuta izvedu napad na ruske položaje.

09.18 – Rusija: Ukrajinski nacionalisti gađali školu, ima žrtava

Ukrajinska ekstremistička desničarska jedinica za specijalne operacije Azov, granatirala je stambene blokove i školu u blizini grada Marijupolja, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koji tvrdi da ima žrtava među civilima.

– U subotu, između 16.00 i 16.20, ukrajinski nacionalisti iz Azova su napali stambene dijelove sela Sartana u blizini Marijupolja i gradsku školu. Kao rezultat, nekoliko stambenih zgrada je oštećeno, a neki civili su ubijeni – naveo je Konašenkov, prenosi Tas.

08.47 – Rusi spremni za pregovore u Gomelju, Zelenski traži drugu lokaciju

Ruska delegacija je spremna da se sastane sa ukrajinskim zvaničnicima u bjeloruskom gradu Gomelju, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– U skladu sa sporazumom, ruska delegacija koja se sastoji od predstavnika ministarstava spoljnih poslova, odbrane i drugih agencija, uključujući predsjedničku administraciju, stigla je u Bjelorusiju na pregovore sa Ukrajincima – rekao je Peskov, prenosi Tas.

Ipak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio je rusku ponudu za razgovore u Bjelorusiji, rekavši da je i sam Minsk saučesnik u ruskoj invaziji, ali ostavljajući mogućnost za pregovore na drugim lokacijama.

– Nama bi odgovarao bilo koji drugi grad u zemlji sa čije teritorije ne ispaljuju projektile na nas. Samo tako pregovori mogu biti pošteni i zaista okončati rat. Naravno da želimo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku – ponudili smo ih Rusima – rekao je Zelenski, prenosi Bi-Bi-Si.

08.43 – Moskva: Uništeno 975 ukrajinskih vojnih objekata

Ruske oružane snage uništile su 975 objekata ukrajinske vojske, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, prenio je Tas.

– Do sada, ruske snage su uništile 975 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, među njima 23 komandna punkta i komunikacionih centara, tri radarske stanice, 31 PVO sistem, 48 radarskih lokatora. Oboreno je osam borbenih aviona i sedam helikoptera, 11 bespilotnih letjelica, kao i lanseri raketa – rekao je Konašenkov.

08.25 – Reznikov: 72 sata otpora, podrška Ukrajini mora biti jača

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozvao je na Tviteru svijet da jače podrži Ukrajinu.

– 72 sata otpora! Svijet nije vjerovao. Svijet je sumnjao. Ali nismo samo stajali, samopouzdano nastavljamo da se borimo sa ruskim okupatorom! Pokazali smo svijetu – ne bojte se Rusije, budite jaki! Podrška Ukrajini mora biti jača! Vaša bezbjednost zavisi od nas – napisao je Reznikov na Tviteru.

08.20 – Delegacija Rusije stigla je u Bjelorusiju na pregovore sa Ukrajincima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

08:12 – Ukrajina osniva „legiju stranaca“

Ukrajina osniva „legiju stranaca“ za dobrovoljce iz inostranstva, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

– To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji – naveo je Zelenski u saopštenju koje je prenio Rojters.

08.11 – Sjedinjene Američke Države i NATO su izazvali rat, izjavio je novinar Danijel Simić koji svakodnevno izvještava za RTRS.

08:07 – „Gasovod kod Harkova nije oštećen“

Tranzit ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine nastavlja se normalno i gasovod nije oštećen eksplozijom, saopštio je ukrajinski operater gasovoda.

Ranije su ukrajinski zvaničnici rekli da su ruske trupe digle u vazduh gasovod u sjeveroistočnom regionu Harkova, ali bez preciziranja da li je pogođen dio tranzitnog gasovoda ili regionalne distributivne mreže.

07.55 – Litvanija zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione

Vlada Litvanije je na hitnoj sjednici sinoć donela odluku da se litvanski vazdušni prostor zatvori za ruske avio-kompanije.

– Od ponoći vazdušni prostor Litvanije biće zatvoren za avione ruskih avio-prevoznika – navodi se u saopštenju Vlade, prenosi Rojters.

Slovenija je takođe informisala Rusiju da zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione, a takve odluke do sada su donijele Bugarska, Velika Britanija, Letonija, Poljska, Rumunija i Češka Republika, dok je Estonija najavila takvu mogućnost.

Rusija je recipročno zatvorila svoj vazdušni prostor za avione navedenih zemalja.

07.42 – Ambasada Kine u Rusiji vidi u SAD pravu prijetnju za mir.

– Nikad ne zaboravite ko predstavlja pravu prijetnju miru – navodi se na tviter nalogu Ambasade, na kome je objavljen spisak država koje su SAD bombardovale.

07.28 – Grupa trupa LNR je uz vatrenu podršku ruske vojske uspostavila kontrolu nad naseljima Novoahtirka, Smoljaninovo i Stanično-Lugansko, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07.21 – Ukrajinski protivvazdušni raketni puk dobrovoljno je položio oružje u blizini Harkova.

07.12 – Narodna milicija LNR saopštila je da je preuzela kontrolu nad naseljom Trjohizbenka u Luganskoj oblasti.

07.26 – Moskva tvrdi da je blokirala aerodrom kod Hersona

Ruske trupe su „potpuno blokirale“ južne ukrajinske gradove Herson i Berdjansk i zauzele gradove Heničesk i aerodrom u blizini Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi agencija Ria novosti.

Ukrajinski mediji prenose da je Rusija zauzela i Novu Kahovku, grad na jugu Ukrajine.

06.52 – Ruske trupe ušle u Harkov

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Haraščenko objavio je na Telegramu da su ruske trupe ušle u Harkov, javlja Rojters.

Kijev indipendent prenosi izjavu predsjednika Harkovske regionalne državne administracije Olega Sinegubova, koji je rekao da je došlo do proboja ruskih trupa, uključujući centar grada, i pozvao stanovništvo da ostane u skloništima jer su borbe u toku.

Sinegubov je saopštio da se vojna vozila kreću ulicama Harkova i da ukrajinske snage vode ulične borbe sa ruskim trupama.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije je saopštila da je jedna raketa pala na zgradu od devet spratova u Harkovu, pri čemu je, kako navode, jedna žena poginula, a ima i povređenih.

05.44 – Uništeno skladište nafte u Vasilkivu

Ruska vojska je izvela raketni udar na skladište nafte ukrajinske mreže benzinskih pumpi KLO u Vasilkivu u kijevskoj oblasti i uništila ga, prenosi Ukrinform.

– Naši trezori su bili skoro potpuno popunjeni. To je bilo naše jedino skladište nafte – saopštila je mreža KLO i dodala da su sve benzinske stanice pune i da nastavljaju da rade.

Vatra bukti, a vlasti su upozorile stanovnike da budu na oprezu zbog toksičnih isparenja, prenosi Rojters.

Prethodno su predstavnici samoproglašenog Luganska objavili da je ukrajinski projektil razneo naftni terminal u gradu Rovenki.

05.27 – Ukrajinski PVO cilja dronove u Odesi

Uočeni ruski dronovi na nebu u Odesi, deluje PVO, saopštio je na Fejsbuku predsjednik regionalne administracije Sergej Bračuk, prenosi Unian.

U međuvremenu, gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Senkevič rekao je da je taj grad, nedaleko od Crnog mora, pod kontrolom ukrajinske vojske, iako je i dalje opasna sitaucija.

03.57 – Ukrajina, putari uklanjaju oznake

Ukrajinski putari iz kompanije Ukravtodor uklanjaju oznake sa puteva, kako bi otežali orijentaciju ruskim snagama, javljaju ukrajinski mediji.

– Neprijatelj ima loš sistem kominikacije, ne može da se snađe na terenu – navela je ova kompanija.

Umjesto dosadašnjih oznaka, postavljene su table sa uvredama na račun rusikih snaga.

03.54 – Rusiji predstoji da odluči u kojim sektorima će dozvoliti zapadnim zemljama da sa njom sarađuje, izjavio je predstavnik Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

– Vašington primoravajući svoje saveznike iz NATO da uvode nove nelegalne sankcije Moskvi ne ostavlja Rusiji drugog izbora nego da revidira cjelokupne odnose sa tim državama – kazao je on.

Kako je istakao, sve te zemlje koje misle da će Rusija strpljivo da gleda na sve to – grdno griješe.

03.09 – Ukrjinske vlasti saopštile su da je u napadu ruskih snaga uništen gasovod kod Harkova, prenose ukrajinski mediji.

Zvaničnici Pentagona ocenili su, u subotu, da se oko i u tom gradu vode najžešće borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

02.41 – Snage Narodne milicije Luganske narodne republike oslobađaju gradove i sela, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

– Poslije osam dugih, teških godina, počinjemo da ujedinjujemo naš narod, spasavajući ga od zločinačkog kijevskog režima. Snage Narodne milicije republike oslobađaju gradove i sela bivše Luganske oblasti, podižući nad njima trobojku Luganske narodne republike – navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu čelnika LNR.

02.32 – LNR: Nakon eksplozije skladišta nafte u Rovenjkah izgorelo je 200 tona goriva.

02.03 – Bivši predsjednik SAD Donald Tramp osudio je ruske akcije u Ukrajini.

– Ja sam jedini predsjednik SAD u 21. vijeku koji nije gledao kako Rusija napada neku zemlju – rekao je Tramp na Floridi.

Tramp je događaje u Ukrajini nazvao „strašnom tragedijom koja se nikada ne bi desila da izbori (u SAD) nisu bili namješteni“ i da je on još uvijek predsjednik.

02.03 – Ukrajincima stiglo oružje iz Litvanije

Prva isporuka litvanskog naoružanja stigla je noćas u Ukrajinu, potvrdio je general Valdemaras Rupsis.

Ukrajincima su stigle automatske puške, pištolji i pancirni prsluci.

01.14 – Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, javlja televizija BFMTV, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

– Predsjednik Makron je zatražio da se ruske snage brzo povuku sa njegove (Lukašenkove) teritorije – saopštili su u kancelariji Makrona.

Pored toga, predsjednik Francuske je upozorio Lukašenka da na teritoriji Belorusije ne raspoređuje rusko nuklearno oružje.

00.41 – Bijela kuća je saopštila da Centralna banka Rusije može iskoristioti 650 milijardi dolara rezervi za podršku rublje. Cilj sankcija je da se onemogući intervencija na deviznom tržištu.

Kako se navodi, američke sankcije će dotaći 80 odsto imovine bankarskog sektora Rusije.

00.46 – Azerbejdžan daje besplatno gorivo ukrajinskim vatrogasnim i službama hitne pomoći

Državna naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR potvrdila je Bi-Bi-Siju da će ukrajinskim vatrogasnim službama i službama hitne pomoći obezbjediti besplatan benzin za vrijeme trajanja sukoba.

Taj potez uslijedio je nakon telefonskog razgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Alijev se, takođe, obavezao da će Ukrajini obezbjediti isporuke lijekova i medicinske opreme.

00.32- Gori skladište goriva kod Kijeva

Dvije snažne eksplozije odjeknule su u okolini Kijeva, javljaju ukrajinski mediji. Detonacije su uslijedile nedugo pošto su lokalni centri za uzbunjivanje upozorili građane da krenu ka skloništima.

U skladištu goriva, koje se nalazi 40 kilometara jugoistočno od Kijeva, bjesni požar, javljaju mediji.

Lokalne vlasti saopštile su da je u raketnim napadima naneta velika šteta skladištu goriva i obližnjoj pisti.

23.27 – Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da Rusija sprovodi „varvarske akcije svega nekoliko desetina kilometara od istočne granice Evropske unije“.

Zbog toga će EU, kaže, uvesti nove mjere protiv Rusije, sa ciljem da je izoluje iz međunarodnog finansijskog sistema i od evropskih ekonomija.

Prvi potez je da se određene ruske banke isključe iz mreže SWIFT, čime će se praktično onemogućiti izvoz i uvoz u Rusiju.

Drugi potez je da se zamrzne imovina Ruske centralne banke, time i sve njene transakcije.

Kao treći potez, EU će zabraniti ruskim oligarsima da koriste svoje finansije na evropskim tržištima.

Fon der Lajenova je poručila da će ova tri koraka otežati Putinovu sposobnost da finansira svoju ratnu mašineriju.


Najmanje 150.000 Ukrajinaca napustilo je zemlju otkako je počela ruska vojna akcija, sa ciljem, kako Moskva navodi, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Iako je bilo naznaka da bi moglo doći do pregovora između Moskve i Kijeva, to se zasad neće desiti.

– Bio je to pokušaj da nas natjeraju da se predamo. Dali smo im signal da su uslovi mirovnog sporazuma mogući pod uslovima Kijeva, a ne Moskve – rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika.

Kijevu u pomoć stižu sankcije Zapada protiv Rusije. Kako je predsjednica Evropske komisije u subotu uveče saopštila, ruske banke će biti izbačene iz SWIFT sistema, imovina Ruske centralne banke zamrznuta, a ruskim oligarsima biće onemogućen pristup zapadnom tržištu.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bi u nedjelju trebalo da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice Generalne skupštine o akciji Rusije u Ukrajini, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora.

Do sada je samo 10 takvih hitnih posebnih sjednica sazvano od 1950. godine.