Ruska ambasada u Njemačkoj: Odluka Berlina o slanju tenkova Ukrajini – izuzetno opasna

7
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Odluka Berlina da isporuči Kijevu tenkove „leopard 2“ izuzetno je opasna i podiže sukob na novi nivo konfrontacije, saopštila je ruska ambasada u Njemačkoj.

– Ta izuzetno opasna odluka podiže sukob na novi nivo konfrontacije i protivrječi izjavama njemačkih političara o tome da Njemačka ne želi da se uključuje u to. Nažalost, to se iznova i iznova dešava – izjavio je ambasador Rusije u Berlinu Sergej Nečajev.

Kako je precizirano, Njemačka, kao i njeni najbliži saveznici, nije zainteresovana za diplomatsko rješavanje ukrajinske krize, već je sklona eskalaciji.

Ističe se da odluka Berlina da isporuči tenkove Kijevu dovodi u pitanje mogućnost normalizacije bilateralnih odnosa u doglednoj budućnosti.

Ranije je saopšteno da je Njemačka donijela odluku da pošalje Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“.

Naime, cilj Berlina je da isporuči Ukrajini dva tenkovska bataljona tenkova „leopard 2“, a četa od 14 tenkova je prvi korak.

Pored toga, i drugi evropski partneri će isporučiti Kijevu tenkove „leopard 2“. Njemačka namjerava da izda dozvolu za izvoz tenkova „leopard 2“ u Ukrajinu zemljama koje planiraju da ih isporuče iz svojih zaliha.