Rute: BiH mora ispuniti još mnogo uslova

6
Foto: Klix.ba

Holandski premijer Mark Rute izjavio je danas u Sarajevu da je zajednički interes svih partnera da BiH bude članica EU, ali da je potrebno da prije toga ispuni još mnogo uslova.

– Još puno posla ostalo je za BiH prije nego što postigne potreban stepen ispunjenosti uslova za dalje korake ka EU. Potreban nam je suštinski napredak po 14 ključnih prioriteta prije nego što dođemo do faze otvaranja pregovora – ukazao je Rute.

Rute je nakon sastanka sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, novinarima rekao da Holandija podržava evropske ambicije BiH.

– Naš zajednički interes je da BiH zauzme mjesto za stolom evropske porodice kao jedinstvena i suverena zemlja. Ovo je u interesu BiH, ali podjedanko i EU da zemlje kandidati budu što snažnije i prosperitetnije kroz ispunjavanje svih potrebnih uslova – naglasio je Rute.

Rute tvrdi da se pristupanje EU i dalje „ocjenjuje na osnovu konkretnih rezultata“ u različitim oblastima, uključujući vladavinu prava i reforme kao neodvojivi dio ovog procesa.

On je istakao da BiH nije sama u ovim naporima, naglasivši da su Holandija i druge zemlje članice EU sa Evropskom komisijom spremne da pruže podršku, što današnja posjeta i potvrđuje.