Sa Merkelovom iz vlasti odlazi i CDU?

5

U Njemačkoj se 26. septembra održavaju parlamentarni izbori, a rezultati anketa pokazuju da tri vodeće stranke imaju sličnu podršku javnosti, što formiranje nove administracije čini komplikovanijim nego ikad, piše portal „Politiko“.

„Politiko“ navodi da se prije samo nekoliko sedmica većina analitičara pitala da li će Hrišćansko demokratska unija /CDU/ koja je, prema rezultatima anketa u julu imala 29 odsto podrške, formirati dvostranačku koaliciju sa Zelenima ili će morati da se obrate i Slobodnim demokratama (FDP) za stabilnu većinu.

Međutim, od tada je CDU pretrpjela veliki pad podrške jer je njihov kandidat i lider stranke Armin Lašet imao niz gafova, strateških grešaka ili jednostavno nije imao sreće, zbog čega je ta partija izgubila trećinu glasača koja ih je podržavala zbog kancelara Angele Merkel.

– Merkelova je uspijevala da dobije njihove glasove jer je zaista prihvatala ideologiju stranke. Kada je taj element nestao, otišla je i podrška – navodi direktor Instituta za anketiranje „INSA“ Herman Binkert.

Analitičari navode da se više ne diskutuje o tome koju će koaliciju predvoditi CDU, već da li će poslije odlaska Merkelove sa čela nakon 16 godina uopšte i biti u vlasti.

– Jedino šta se može sa sigurnošću reći je da stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AFD), koja ima podršku oko 11 odsto glasača, neće biti dio nijedne administracije jer su im sve stranke odbile saradnju – zaključuje „Politiko“.