Slučajno ili namjerno: Sa RTS-a i ranije curili snimci neformalnih razgovora

44
Foto: Dado Đilas

Snimak koji je procurio sa RTS-a, na kojem predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u neformalnom razgovoru, priča o organizaciji ATP turnira „Srpska open“, nije prvi slučaj ovakvog propusta Javnog servisa Srbije.

Gostovanje Dodika na Javnom servisu Srbije, bar onaj dio koji je emitovan u programu, pao je u drugi plan zbog slučajnog ili namjernog curenja snimka razgovora prije početka emisije.

Sličan slučaj već se desio RTS-u, a „žrtva“ tog propusta bio je Ivica Dačić.

Krajem 2020. godine, tadašnji predsjednik Skupštine Srbije bio je gost na RTS-u u emisiji „Četvrtkom u devet“. Na društvenim mrežama se, nakon gostovanja, pojavio snimak razgovora sa voditeljkom Nadom Gogić, koji se odvijao za vrijeme reklama.

Voditeljka je tada pitala Dačića „šta bi mogao da priča“ ili „koga bi mogao da pomene“.

Nakon što je Dačić govorio o raspravama, u jednom trenutku ga je voditeljka pitala: „Hoćeš…? Imam sad o ovome, pa da nastaviš o Zorani i Bajatoviću”, rekla je, dok Dačić odgovara: „Neću bre, kakav Bajatović“.

„Ajmo onda Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu i završavamo. Đilasa, ako hoćeš, pomeni“, rekla je voditeljka RTS Dačiću, na šta je dodao: „Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo uopšte večeras“. „Ko je, bre, Đilas? Da ti kažem jednu stvar. To su, bre, amateri“, rekao je još Dačić.

Ovaj snimak je tada preplavio društvene mreže, ali reakcije nisu ni bile približno ovako burne kao u slučaju od nekoliko dana.

Vratimo se najnovijem curenju snimka sa RTS-a. Snimak razgovora Dodika i voditelja Gorislava Papića, koji nije prikazan u programu RTS-a, nakon samo nekoliko sati od emitovanja pomenute emisije, završio je na društevnim mrežama. Pitanje koje svi postavljaju jeste – kako se Javnom servisu Srbije moglo takvo nešto desiti?

Ni oni sami, izgleda, nemaju odgovor na to pitanje pa su u pomoć pozvali Odjeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Republike Srbije i Bezbjednosno informativnu agenciju (BIA).

– Grubim tehničkim propustom iz sistema Radio televizije Srbije ilegalno je izašao snimak dijela neformalnog razgovora pred početak emisije „Oko“, 25. aprila – kazali su iz RTS-a povodom ovog slučaja.

Dodali su i da će Radio-televizija Srbije „sprovesti i internu istragu o ovom kriminalnom činu i o tome će da obavijesti javnost“.

Da li je u pitanju grubi tehnički propust ili namjerna podvala, prosudiće nadležni organi. A možda i neće.