Sa Trga Krajine svijetu poručeno: Srbi nikada neće prihvatiti etiketu genocidnog naroda

16
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Sa mitinga „Srpska te zove“ u Banjaluci svijet je vidio sliku hrabrog i odlučnog srpskog naroda. Sliku patriota koji vole Republiku Srpsku i slobodu, i koji neće da budu lažno žigosani etiketom „genocidnog naroda“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Upozorava da etiketu „genocidnog naroda i genocidne Republike Srpske“ žele namjerno i smišljeno da nam stave na čelo, samo sa jednim ciljem – da ukinu Republiku Srpsku i nametnu kolektivnu odgovornost za nešto što se nije desilo i to ne samo nama, već i našim precima i potomcima.

Takva kvalifikacija je neprihvatljiva – poruka je ovo Srba sa obje strane Drine.

Prvo mu je ubijena majka 1992. godine. Tri mjeseca kasnije, na kućnom pragu, otac i sedamnaestogodišnji brat. Branislav Vučetić iz Bjelovca, nadomak Bratunca, o stradanju svojih najmilijih pričao je na skupu „Srpska te zove“. Pričao je i o torturi koju je prošao u logoru. Ipak, u njegovim porukama na mitingu, a ni dan nakon, nema mržnje zbog zločina za koji niko nije odgovarao. Tako vaspitava i svoju djecu – svoje voli, tuđe poštuj.

– Srpski narod ne može da se pomiri sa tim da nas neko etiketira i da nam govori da smo genocidan narod i samim tim neko ko je doživio ovakvu golgotu u ratu i ko je izgubio sve svoje na kućnom pragu, jer sam ja doživio taj genocid, da etkietira, naročito da sutra etiketira moju djecu koja imaju sedam i tri godine – istakao je Vučetić.

I Slavka Matić iz Bjelovca, u jednom danu ostala je bez porodice. Fotografije njene dvije kćerke i supruga nosili su na mitingu zvaničnici Srpske i Srbije. Nije joj, kaže, teško pao put do Banjaluke i nazad, da bi bila sa svojim narodom.

– Samo tražimo istinu i tražimo da budemo ravnopravni. Da budu sve žrtve iste, a ne da jedni budu žrtve, a drugi ne. Naše srpske žrtve ponižavaju, a s druge strane žrtve uzdižu. Prave nas da smo genocidni, što nismo, niti ćemo ikad biti – kaže Matićeva.

I to je ključna poruka skupa „Srpska te zove“. Nikada nećemo prihvatiti lažne rezolucije i nametanja i to smo pokazali jedinstvom, sabornošću, uzdignute glave, kaže Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Uvjeren je da će Srpska i Srbija svojim diplomatskim kanalima učiniti sve da na dnevni red Generalne skupštine UN ne dođe rezolucija.

– Ukoliko pak bude i izglasana ta rezolucija, vjerujem da će rukovodstvo Srpske i Srbije naći model da očuvamo i Republiku Srpsku i cjelovitu Srbiju u čijem dijelu je i Kosovo i Metohija – dodaje Kojić.

Srpska i Srbija pokazale su na skupu koliko je važno da se okupimo i pokažemo jedinstvo, sabornost, odlučnost.

Predsjednik Srpske ističe da je prioritet odbacivanje bilo kakve optužbe kolektivne odgovornosti za sramnu namjera Bošnjaka iz Sarajeva koji žele da na trajan način etiketiraju srpski narod.

– Mi trajno odbacujemo takvu mogućnost i to je pokazano juče, pokazaćemo to i dani koji dolaze. Mi smo juče govorili o tome kako vidimo i šta bi trebalo. Mislim da je najvažnije da se postigne veći stepen pomirenja, a ne da se pravi veći stepen raskola. Ono što oni čine sa Rezolucijom to je veći stepen raskola. Trajno razilaženje, nema više mogućnosti da se pokuša pomirenje – kaže Dodik.

Srpska i Srbija uvijek su zajedno, kad je dobro i loše. Svaki put kada imamo pritiske važno je da se pokaže jedinstvo u sloga. Zato su zvaničnici ponosni na građane Srpske i Srbije što prepoznaju kad treba da budu zajedno.

– Mislim da su juče naše poruke sa ovog mitinga bile dostojanstvene, bile su i poruke ljubavi i mira. Poruke da ne želimo da nosimo etikete koje nam ne pripadaju i da smo opredijeljeni za mir i saradnju ne samo između Srpske i Srbije nego i sa svima u regiji – navodi srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić dodaje da kada su Srpska i Srbija zajedno, onda su neprijateljske snage slabije.

Za senatora Srpske Aleksandra Vulina strašna je i sama ideja da Njemačka optužuje srpski narod koji je dva puta bio žrtva genocida upravo od njemačkog naroda.

– Srpska mora da opstane, ali Srpska neće opstati samostalno. Ne može da opstane sama, ona mora da bude sa Srbijom. I Srbija mora da bude sa Srpskom. Mi danas upravo to i govorimo da nema razlike, da nema razlike između Srpske i Srbije. Uostalom, ova rezolucija se neće odnositi na Republiku Srpsku, odnosiće se na sve Srbe gdje god da oni žive – dodaje Vulin.

Ista poruka i od Milice Đurđević Stamenkovski, predsjednice Srpske stranke Zavetnici. Republika Srpska je, kaže, ime na koje se ustaje u čitavoj Srbiji, a Trg Krajine, bio je centralni trg čitavog srpskog naroda koji je prepoznao da je ovo trenutak kada je potrebno da se pokaže odgovornost i ljubav prema Srpskoj.

– Pokazali smo da ono što branimo za nas je najveća svetinja. Pokazali smo da možemo da se saberemo pod jednom zastavom, pod trobojkom. Pokazali smo da imamo odlučan odgovor na ono što se priprema Republici Srpskoj i da nikada nećemo dozvoliti da neko vrši reviziju naše istorije – navodi Đurđević Stamenkovski.

Žrtva je žrtva. A bilo ih je na sve tri strane. Pijetet je potrebno odati svim stradalim. To i jeste bila poruka narodnog mitinga „Srpska te zove“.