Saborna crkva u Mostaru proslavila slavu

213
Foto: SRNA

Saborna crkva u Mostaru proslavila je praznik Svete Trojice, kojem je posvećena, a Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ukazao je u besjedi na važnost da se u ovaj grad vrate sloga i život.

Vladika je podsjetio da u Mostaru u miru i međusobnom poštovanju žive tri vjere, dvije hrišćanske i islamska, te istakao da su jedni drugima najvažniji.

– Najvažniji posao pred nama je da povratimo mir i slogu, život, međusobnu ljubav i poštovanje, da vratimo ugled, čestitost i poštenje. Da sve to bude naša svakodnevna stvarnost i onda ćemo imati novu nadu i perspektivu. Tako ćemo biti bliži onome što nas čeka – rekao je vladika Dimitrije.

Foto: SRNA

Prema njegovimm riječima, plodovi Svetog duha su ljubav, radost, mir, trpljenje, blagost, dobrota.

Mostarski paroh Radivoje Krulj je rekao da se trenutno završava „kapa“ na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni krst, a ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama.

– Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni spoljašni izgled – rekao je Krulj, te naglasio da srpska zajednica u Mostaru svjedoči radost obnove Saborne crkve.

Foto: SRNA

On je napomenuo da su najviše sredstava za obnovu Hrama izvojile Republike Srpska i Srbija, ali da je i više od hiljadu pojedinačnih priložnika.

Krulj je izrazio nadu da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti Srepske pravoslavne crkve i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti početak redovnog ciklusa bogosluženja u hramu, izgrađenom 1873. godine.

Foto: SRNA

Saborna crkva u Mostaru je do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom SPC.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara, zapaljena je 15. juna 1992. godine.

Crkva je prvo zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Njena obnova počela je 2010. godine i opet se gordo izdigla nad Mostarom, te svjedoči viševjekovnom postojanju Srba u ovom gradu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA