Salvini: Suđenje meni je nadrealno kad svjedoči i Ricard Gir

11
Foto: ANSA/Alessandro di Meo

U Palermu je danas održano ročište na suđenju lideru italijanske desničarske stranke Liga Mateu Salviniju zbog optužbi za otmicu, jer je 2019. spriječio pristajanje spasilačkog broda s migrantima u italijanskim vodama.

– Odbrana granice zemlje, bezbjednost, čast i dostojanstvo nije samo dužnost ministra već i svih ostalih. Suđenje zbog toga što sam obavljao svoju dužnost je nadrealno – rekao je Salvini, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

On je naglasio da je samo vršio svoju dužnost i ocijenio da je sudski postupak protiv njega krajnje neozbiljan, jer će svjedočiti i holivudski glumac Ričard Gir, prenosi Rojters.

Sud je danas odobrio listu svjedoka među kojima će biti nekadašnji premijer Ðuzepe Konte, drugi visoki političari, kao i holivudski glumac Ričard Gir koji je tada bio u Italiji i pridružio se španskoj nevladinoj organizaciji „Proaktiva open arms“ koja je pomagala migrantima.

– Recite mi sad koliko može da bude ozbiljno suđenje na kojem Ričard Gir dolazi iz Holivuda da svjedoči o tome koliko sam ja loš – rekao je Salvini.

Španska nevladina organizacija tvrdi da će Gir moći da posvjedoči o uslovima na brodu koji je bio 19 dana kod ostrva Lambeduza, prije nego što je tužilaštvo naložilo evakuaciju migranata.

Salvini je ponovio da je samo vršio svoju dužnost i naveo da je španski brod, koji je odbio da ode u Španiju, počinio krivično djelo.

– Ako Španija da svoju zastavu brodovima a ne uspijeva da ih kontroliše, onda je tu problem – rekao je on.

Ako bude proglašen krivim Salvini bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora, a presuda bi mu donijela i zabranu obavljanja javne funkcije.