Sarkozi: Orban je učinio pravu stvar posjetom Moskvi

5
Foto: mesazhi.com

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je da je premijer Mađarske Viktor Orban „učinio pravu stvar“ time što je posjetio Rusiju, zato što pokušava da obnovi diplomatsku komunikaciju u nastojanju da se okonča sukob u Ukrajini.

– Prvi korak na putu ka miru je obnavljanje komunikacionih kanala – rekao je Sarkozi u intervjuu za nedjeljnik Mandiner, prenosi Rojters.

Orban je u petak stigao u Moskvu gdje je, neposredno po slijetanju, izjavio da ovom posjetom nastavlja mirovnu misiju, nakon što je nedavno posjetio Kijev i razgovarao sa ukrajinskim predsjendikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska je članica NATO-a, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je NATO bio obaviješten o Orbanovom odlasku u Moskvu, dodajući da Orban putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi ne predstavlja ovaj vojni savez.

Visoki evropski zvaničnici su istakli da Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu i da se njegov boravak u ruskoj prestonici odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.