Šarović: Nije problem da se briše nacionalni prefiks za izbor članova Predsjedništva

90
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je večeras da za SDS nije problem da se za izbor članova Predsjedništva BiH u Izbornom zakonu izostavi nacionalni prefiks.

– Nemamo problem da se ide u izmjene izbornog zakona u manjem paketu ukoliko se sve stvari ne mogu dogovoriti – rekao je Šarović novinarima nakon sastanka predstavnika opozicionih stranaka u Republici Srpskoj sa američkim predstavnikom zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst.

On je istakao da su tehničke izmjene vrlo važne jer, kako kaže, izbore osvajaju oni koji broje glasove, te dodao da su na sastanku iznijeli stav da ne vjeruju u promjenu izbornog zakonodavstva jer „to nije u interesu vladajuće koalicije na nivou BiH“.

Šarović je naveo da su od Palmera i Ajhorstove čuli da žele da se dođe do rješenja za izbor članova Predsjedništva, odnosno implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“, na šta im je rekao da će se „načekati i da ne znaju s kim imaju posla“.

Kada je u pitanju Dom naroda parlamenta BiH, Šarović je rekao da o tome nije bilo govora na sastanku, ali da asimetričan pristup nije problem, jer to već postoji u izboru predsjednika Republike Srpske i Federacije BiH.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da su predstavnici opozicije ukazali na probleme koji je donio nametnuti „Inckov zakon“ i da je to, kako kaže, vjetar u leđa vladajućoj koaliciji, kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH.

On je istakao da mu je drago što je čuo od Palmera da za njih nije upitna Republika Srpska u okviru BiH i da oni žele da se kroz izmjenu Izbornog zakona, za čije je usvajanje potrebna dvotrećinska većina, dođe do rješenja prihvatljivog za sva tri naroda.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da ne postoji politička volja stranaka na vlasti da se mijenja Izborni zakon.

On je rekao da se treba okanuti velikih političkih tema koje su nametnute da se stvori kriza, napominjući da su u jednom dijelu nametanja takvih tema učestvovali i predstavnici međunarodne zajednice.

Kao primjer je naveo bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, za kojeg je rekao da je bespotrebno nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona, što je trebalo da bude domaći proizvod.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izrazio je zadovoljstvo Palmerovom izjavom da želi jaku, stabilnu i perspektivnu, ne samo BiH, već i Republiku Srpsku.