Sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH danas u Sarajevu

2
Foto: Klix.ba

Sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH SNSD-a, HDZ-a BiH i „trojke“ trebalo bi da bude održan danas u Sarajevu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da, ako ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BiH i međunarodnih predstavnika, neće biti riješeno nijedno drugo pitanje iz 14 prioriteta EU.

Prema njegovim riječima, nije sporan evropski put i nije sporno da se realizuje ono što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a u okviru toga je nekoliko važnih tema, jedna je i zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Ukoliko to možemo da uradimo i ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH – mi imamo evropski put. Ako o tome ne možemo da se dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni o zakonu o pranju novca, ni zakona o sukobu interesa – rekao je juče Dodik.

Čović je juče najavio sastanak partnera u vlasti na nivou BiH u Sarajevu i pozvao ih na dogovor, a Kristijana Šmita da se uzdrži od bilo kakvog nametanja.

On je iskazao uvjerenje da se reformski paket zakona, koji uključuje zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, o sukobu interesa, o Sudu, o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon, može usvojiti do kraja februara da bi Evropski savjet krajem marta odobrio BiH početak pregovora o članstvu u EU.

– Naš odnos prema međunarodnoj zajednici je jasan. Oni su partneri i pozivamo ih da nas prate i pomognu da dođemo do najboljih rješenja kada je riječ o zakonodavstvu koje moramo promijeniti da bismo otvorili svoju evropsku perspektivu. Od OHR-a očekujem da se uzdrži od bilo kakvih nametanja i odluka, jer one će derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački proces – rekao je Čović.