Savić: Očekivanja od posjete O’Brajena svesti na minimum

11
Foto: Vojislav Savić

Od najavljene posjete pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena može se očekivati pritisak na domaće političare da se povinuju interesima anglosaksonske osovine, izjavio je politikolog Vojislav Savić.

– Nedavno smo imali pozitivan pomak i dogovor vodećih i legitimnih predstavnika o rješavanju nagomilanih problema u BiH i to su pozdravili svi osim američke Ambasade koja je na vrlo neprimjeren i nediplomatski način javno komentarisala dogovor postignut u Laktašima – rekao je Savić.

On pretpostavlja da se posjete američkih zvaničnika planiraju duži period, ali da je simptomatičan momenat u kojem ova delegacija dolazi u BiH.

– Navedeno je da delegacija dolazi da „potvrdi podršku suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH“, ali to su sve prazne floskule, besmislene riječi koje ništa ne znače jer djela govore suprotno – istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, da poštuju integritet BiH ne bi se na takav način miješali u unutrašnja pitanja, da poštuju multietnički karakter uvažili bi sva tri naroda i oba entiteta, a ne samo Sarajevo i bošnjačke političke interese.

– Tako da smatram da očekivanja treba da redukujemo na minimum i budemo spremni da kolektivno, da kompletna politička, društvena, akademska javnost bude jedinstvena u odbrani nadležnosti i integriteta, prije svega, Republike Srpske i onoga što joj Ustav i Dejton garantuju – naglasio je Savić za Srnu.

Komentarišući najavljenu posjetu zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoane, Savić je rekao da BiH, kao i u ostalim spoljnopolitičkim pitanjima, zbog svoje složenosti ne može imati jasne stavove i smatra da je neutralnost najbolje rješnje koje sigurno neće donijeti štetu.

– Vjerujem da će biti pritisaka da se ta neutralnost eliminiše – rekao je Savić.

On je naveo da je stav Republike Srpske jasan – saradnja da, ali ulazak u Alijansu ne.

– Generalno u takvim procesima za Banjaluku je mnogo važnija adresa Beograd nego Sarajevo i mislim da je to svima jasno ko hoće da vidi – zaključio je Savić.

O’Brajen u BiH stiže sutra i ostaće do subote, 3. februara, a Stejt department najavljuje da će se tokom posjete sastati sa visokorangiranim zvaničnicima vlasti na nivou BiH, kao i sa Kristijanom Šmitom.

I Džoana sutra stiže u Sarajevo, a tokom dvodnevne posjete razgovaraće sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto i članovima Kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH.