Savić: Srpska i FBiH moraju sarađivati, bez dijaloga nema budućnosti BiH

18
Foto: SNSD Bijeljina/Facebook

Politika Republike Srpske i Republike Srbije je politika poštovanja prema svim žrtvama, za razliku od bošnjačkih političkih predstavnika, za koje ne postoje druge žrtve osim onih iz njihovog naroda, istakao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić.

Savić je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske pokazali spremnost prije par dana da posjete Memorijalni centar u Potočarima, odaju počast i polože vijence, ali tada je javnost čula što je čula.

Međutim, uprkos tome, dodao je Savić, među zvaničnicima Srpske postoji spremnost da odu i odjau počast bošnjačkim žrtvima i to će i učiniti.

Na pitanje Srne da prokomentariše poziv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe na zasjedanje Generalne skupštine UN u Njujork 11. jula i u Potočare, uz komentar „da može da se ogrne zastavom, a i ne mora“, Savić je odgovorio da je to toliko licemjerno i da ta izjava najviše govori o Konakoviću.

– Republika Srpska i Federacija BiH moraju sarađivati, i to je činjenica. Oblik i način te saradnje moramo definisati, jer je to od značaja i za Srpsku i za Federaciju. Do sada su iz FBiH išlo putem blokada Srpske, ali pokazalo se da to ne donosi nikakvu korist Federaciji i ubijeđen sam da su sarajevski političari, konačno, ovih dana to najbolje shvatili – istakao je Savić.

On je ukazao da su razgovori neophodni i da bez dijaloga legalno i legitimno izabranih političkih zvaničnika i u Srpskoj i u FBiH nema budućnosti BiH.

– Najvažnije je da se sačuva stabilnost i da se uradi najbolje što se može uraditi tamo gdje postoji zajednički interes. Republika Srpska će sigurno zaštiti svoje i interese svojih stanovnika i nećemo dozvoliti da ono što se dešava u Federaciji utiče na nas. Ostajemo usmjereni na poštivanje i zaštitu slova Dejtona, ekonomski i svaki drugi napredak, kao i realizaciju razvojnih projekata za dobrobit svih naših stanovnika – poručio je Savić.