Savić: Šta da očekuju obični ljudi, ako predsjedniku Srpske sudi bivši pripadnik tzv. Armije BiH?

10
Foto: Vojislav Savić

Izbor Sene Uzunović za sudiju u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jeste guranje prsta u oko svim Srbima, jer šta da očekuju građani ako predsjedniku Republike sudi žena koja je bila pripadnik takozvane Armije BiH, izjavio je politikolog Vojislav Savić.

Savić je podsjetio da su svi Srbi koji su imali integritet i iskustvo u svojoj karijeri pod izgovorom navodne lustracije uklonjeni sa funkcija od početka reforme pravosuđa početkom dvijehiljaditih godina, dok se to kod Bošnjaka nikada nije desilo.

– Svaki Srbin koji je na bilo koji način bio povezan sa institucijama Republike Srpske u ratu je skrajnut ili bio primoran da se povuče sa položaja, a sa druge strane predsjedniku Republike Srpske preko noći sudi žena koja je ne samo imenovana na izvršne funkcije kao član SDA već postoje dokazi da je bila aktivno uključena u jedinice tzv. Armije BiH – istakao je Savić u izjavi Srni.

On je naveo da je, koliko god proces protiv Dodika bio sulud i apsurdan, cilj ovakvog izbora sudija da dodatno ponizi i degradira kako instituciju predsjednika Republike Srpske, tako i same ljude koji ovdje žive.

On smatra i da je cilj izbora Uzunovićeve za sudiju u navedenom postupku da zastraši sve one koji predstavljaju institucije Srpske, ali da postoji dovoljno unutrašnje kohezije da se pred takvim stvarima ne smije pokleknuti.

– Na simboličkom nivou ovo je guranje prsta u oko svim Srbima, jer šta da očekuje običan čovjek ako predsjedniku Republike Srpske sudi žena koja je bila pripadnik tzv. Armije BiH? Ne treba mnogo pameti, ni političke ni pravne, da shvatite šta se dešava – istakao je Savić.

Simptomatično je, kaže, i da se ove promjene dešavaju uporedo sa dolaskom prilično visoke delegacije iz SAD, te najavljenog dolaska njemačkog ministra odbrane.

– Dogovor iz Laktaša je bio jedan od rijetkih blistavih momenata na našoj političkoj sceni, konačno smo imali domaće političare koji za istim stolom rješavaju stvari postepeno, korak po korak, a onda odjednom nastaje ogroman pritisak iz Vašingtona da se to opstruiše i to sinhronizovano sa ogromnom hajkom koja dolazi od sarajevskih medija – rekao je Savić.