Selak: Za odbranu granica Srpske živote su dali najbolji

3
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak smatra da je dužnost društva da pamti i obilježava dan kada su prije 25 godina odbranjene zapadne granice Republike Srpske od agresije Hrvatske vojske i da se sjeća žrtava i heroja.

Selak je naglasio da se Srpska danas sjeća stradalih boraca i civila koje su ubile hrvatske snage prilikom agresije, saopšteno je iz SPS.

– Za sve nas to treba da bude veliki motiv da svojim zalaganjem, radom i odgovornošću obezbijedimo sigurnu budućnost i da čuvamo slobodu Republike Srpske, za koju su živote dali najbolji – poručio je Selak.

Na području zapadnokrajiških opština – Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova. Hrvatska vojska bila je u sadejstvu sa pripadnicima takozvane Armije BiH i HVO-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.