Selaković: Srbija i Republika Srpska nastaviće da podižu memorijalne centre

4
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija će zajedno sa Republikom Srpskom nastaviti da podiže memorijalne centre žrtvama genocida i fašizma u Drugom svjetskom ratu jer bi zaboravljanje žrtava predstavljalo amnestiranje zločinaca, istakao je danas ministar za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

– Ako ih zaboravimo, oni će umreti ponovo i na taj način amnestiraćemo zločince. Nastavićemo zajednički sa Republikom Srpskom da podižemo memorijalne centre, nastavićemo da se sa braćom po stradanju, našim sugrađanima Jevrejima i Romima zajednički borimo protiv zanemarivanja prošlosti, jer neke stvari moraju da se pamte zauvek – istakao je Selaković na Starom sajmištu.

Selaković je danas, kao izaslanik predsjednika Srbije, predvodio državnu ceremoniju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Selaković je istakao da se i dalje ne zna tačan broj žrtava nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

– Postoji univerzalna saglasnost da taj broj nije manji od jednog miliona i da su većinu činili civili i veliki broj srpskog naroda. Dan danas Muzej žrtava genocida ažurira popis žrtava i gotovo svakodnevno pridodaje se novo ime – rekao je Selaković.

Ceremoniji su prisustvovali i drugi ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, Muzeja žrtava genocida, Memorijalnog centra „Staro sajmište“, Saveza jevrejskih opština Srbije, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, Udruženja građana za negovanje antifašističkih tradicija i diplomatskog kora u Srbiji.