Šeranić povodom Svjetskog dana zdravlja: Moramo da pomažemo jedni drugima

62
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada govorimo o Svjetskom danu zdravlja, tema razgovora je očuvanje zdravlja i naše planete. Moramo da pomažemo jedni drugima, da se zajedno edukujemo i napredujemo, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Čovječanstvo se posljednjih decenija suočava sa različitim izazovima, a posljednje dvije godine smo možda i najviše uvidjeli ogroman značaj dostupnosti zdravstvenih službi.

Kada je riječ o izmjeni zakona, Šeranić dodaje da ima tu još dosta da se uradi.

– Jedan od prijedloga izmjene zakona, jeste da svaki zaposleni ima jedan dan kada može da uradi preventivan pregled, a da ne mora da uzima neplaćeno odsustvo s posla – izjavio je Šeranić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da svi zajedno moraju biti aktivno uključeni u brizi o zdravlju.

– Najveći doprinos medija u smislu pomaganja zdravstvu jeste edukacija ljudi, u čemu vi imate ogromnu moć. Uvjerili smo se na primjeru virusa korona, da svi zajedno moramo sarađivati, pomagati i jedni od drugih učiti – rekao je Škrbić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Kako Škrbić najavljuje, danas u Tržnom centru „Delta“ u Banjaluci od 14.00 časova, građani mogu da izmjere šećer, krvni pritisak, da se izvažu, odnosno da provjere neke osnovne parametre.

– Treba da skrenemo pažnju ljudima koliko je šećer zapravo štetan. Šećer je ubica broj jedan i svi treba da budemo oprezni – dodaje Škrbić.

Škrbić navodi da je takođe bitna saradnja fakulteta sa ključnim akterima u zdravstvu, kao i pomaganje našim stručnim kadrovima da imaju želju da ostanu u našoj zemlji.

– Stručni kadrovi ne odlaze samo iz naše zemlje, a na nama je da ti ljudi imaju mogućnost da se vrate ovdje. Neki od naših najboljih studenata su bili u drugim zemljama, pa se vratili u našu, sa više znanja i iskustva. Moramo napraviti mogućnost da svi mogu da odu vani, da steknu poznanstva, stručnost, prijatelje, saradnike, ali da se i vrate da bi naš kadar bio bolji i kvalitetniji – rekao je Škrbić.